Soto Johor

Isnin, 13 Julai 2009



BAHAN NASI KUKUS:

500 gm beras

600 ml air


BAHAN AYAM BEREMPAH:

500 gm ayam

2 labu bawang besar

3 ulas bawang putih

3 cm halia

4 cm lengkuas

1 batang serai

1 sudu besar serbuk ketumbar

1 sudu besar serbuk jintan manis

Sedikit kunyit

Minyak untuk menggoreng


CARA MENYEDIAKAN:

1.Sejat beras dan kukus sehingga masak.

2.Untuk ayam berempah, gaulkan kesemua bahan dan perapkan selama

lima jam atau satu hari lebih sedap.

3.Panaskan minyak dan goreng ayam sehingga kekuningan.

4.Setelah nasi kukus masak, hidangkan bersama ayam goreng berempah.

Lebih enak jika dihidangkan dengan sambal kerutub mengikut cita rasa anda.

0 Kata Kau:

UTM Bloggers


Photobucket
Sah Milik : http://mrundercover90.blogspot.com/. Dikuasakan oleh Blogger.