Berdoa minta wanita cantik..

Khamis, 22 Julai 2010
ALLAH s.w.t telah berfirman yang maksudnya:

     "Berdoalah engkau kepada-Ku, nescaya aku perkenankan engkau."

Setiap orang yang berdoa kepada Allah akan memperolehi apa yang diminta, jika Allah menghendakinya. Demikianlah yang terjadi pada diri seorang putera Sahabat Rasulullah s.a.w. Mus'ab bin Zubair.

Diceritakan bahawa Mus'ab bin Zubair bin Awwam adalah seorang yang sangat suka kepada wanita yang cantik. Banyak kisah mengenainya yang diceritakan di dalam buku sejarah bahawa beliau mempunyai beberapa isteri yang cantik-cantik belaka. Seorang periwayat menceritakan bahawa pada suatu ketika telah berkumpul di sisi Hajar Aswad beberapa orang putera sahabat terkenal, di antaranya Abdullah bin Umar dan Mus'ab bin Zubair.

"Di tempat yang mustajab ini, marilah kita berdoa kepada Allah meminta agar dipenuhi hajat masing-masing." kata sebahagian di antara mereka.

"Baiklah." kata yang lain.

Maka mereka pun berdoa dengan memanjatkan permohonan masing-masing kepada Allah. Abdullah bin Umar memohon kepada Allah agar dikurniakan keampunan dan orang yang lain meminta hajatnya masing-masing.

Apa yang dipinta Mus'ab kepada Allah ketika itu? Beliau telah meminta kepada-Nya agar dapat memperisterikan Sakinah binti Husain dan Aisyah binti Talhah. Kedua-duanya adalah merupakan wanita yang tercantik pada zamannya. Selain itu Mus'ab berdoa juga agar dapat memperisterikan wanita-wanita Iraq yang cantik lainnya. Allah telah memperkenankan doa Mus'ab. Beliau telah mengahwini Aisyah binti Talhah dengan mas kahwin 100,000 dinar. Aisyah binti Talhah memang wanita yang paling cantik jelita ketika itu, sehingga orang yang berhasil memikat hatinya sanggup membayar mahar seberapa saja banyaknya. Kebetulan Mus'ab juga memang berwajah bagus. Demikian juga isteri-isteri Mus'ab yang lain adalah cantik-cantik belaka.

Abdurrahman menceritakan dari ayahnya bahawa pada suatu masa telah berkumpul di Hajar Aswad Mus'ab bin Zubair, Urwah, Abdullah bin Zubair dan Abdullah bin Umar (Ibnu Umar).

"Aku bercita-cita ingin menjadi Khalifah." kata Abdullah bin Zubair.

"Aku bercita-cita ingin menguasai ilmu pengetahuan yang luas." kata Urwah.

"Aku bercita-cita ingin mempunyai wanita Iraq dan mengumpulkan Aisyah binti Talhah dan Sakinah binti Husain sebagai isteri saya yang dimadu." kata Mus'ab bin Zubair.

"Aku hanya ingin agar Allah memberikan keampunan kepadaku." kata Ibnu Umar.

Dikemudian hari, semua impian mereka tercapai. Abdullah bin Zubair dapat menjadi Khalifah di Makkah selama beberapa tahun. Urwah menjadi seorang ulama' besar, pakar Hadis, pakar Feqah dan menjadi tumpuan orang belajar. Permintaan Mus'ab juga terkabul. Beliau dapat mengahwini Aisyah binti Talhah dan Sakinah binti Husain di samping isteri-isterinya yang lain yang tak kalah cantiknya.

Adapun Ibnu Umar, Allah telah memberikan anugerah keampunan kepada beliau.

*p/s: Berdoa dan memintalah kepada yang Maha Esa, yakni Allah s.w.t.
Sesungguhnya tiada yang berkuasa melainkan-Nya....
Allahuakbar...Allah Maha Besar 

Adakah Berlaku Kiamat Pada 2012?

Rabu, 21 Julai 2010

Dahsyat…beginilah keadaan bumi yang musnah yang digambarkan menerusi filem 2012

Selesai sudah tengok citer 2012 malam semalam...da bpe kali ntah aq tgok citer niey...hehe..

Bismillahir rahmanir rahim.Alhamdulillahi Rabbil `alamin wassalaatu wassalam `ala sayyidinaa Muhammadin nabbiyir rahmati washafi`il ummati yaumil qiaamah wa`ala aalihi wasahbihi wassallim.Assalaamualaikum selamat sejahtera semua.


Mengikut KALENDAR KAUM MAYAN,hari kiamat akan berlaku pada 21 Disember 2012.Ramai orang menulis dan percaya bahawa dunia kini sedang menuju akhir zamannya pada tahun 2012.Bagaimana pendapat Syeikhul Inabah ini dalam perkara ini untuk renungan bersama?

Tamadun Mayan yang terletak di tengah Amerika selatan dianggap sebagai tamadun termaju dalam pengentahuan sains masa .Dan Kalendar Mayan dikatakan amat tepat terutama membabitkan perubahan pada planet.Tamadun ini mempunyai 22 kalendar yang merangkumi kitaran masa cakarwala dan sistem solar.Kalendar kuno berhenti pada tarikh 21 Disember 2012 dan ini lah menyebabkan ramai beranggapan berlakunya kiamat ia itu insiden berakhinya dunia seperti yang di ramalkan.Namun adakah ramalan Kalendar Mayan suatu kepastian mengikut pandangan Islam?AKIDAH.

Sebagai umat Islam seseorang wajib beriman bahawa hari kiamat pasti datang dan pasti akan berlaku.Tetapi MASA BERLAKUnya hanya ALLAH sahaja yang mengentahui.Allah tidak memberi tahu seseorang pun sama ada manusia biasa mahu pun Rasul-Nya dan tidak seorang pun yang berupaya untuk mengentahui baki umur dunia yang masih tinggal hal ini berdalilkan wahyu Allah dalam Kitab al-Quran surah al-`Araf ayat 187 yang terjemahnya seperti berikut(harap buka al-Quran):

`Mereka menanyakan kepada mu tentang kiamat,bilakah terjadinya? Katakanlah:Sesungguhnya penegentahuan tentang kiamat itu ada lah pada sisi Tuhanku.Tidak seorang pun yang dapat menjelaskan waktu kedatangannya selain Dia(Allah).Kiamat itu amat berat(hura haranya bagi makhluk)Yang di langit dan di bumi.kiamat itu tidak akan datang kepada mu melainkan dengan tiba tiba.Mereka bertanya kepada mu seakan-akan kamu benar benar mengentahuinya.Katakanlah:Sesungguhnya pengentahuan tentang hari kiamat itu adalah di sisi Allah,tetapi kebanyakannya manusia tidak mengentahui`.

Dalam Islam tidak ada satu nas pun yang menentukan tarikh bila berlakunya hari kiamat.`

Berdasarkan dalil diatas ketepatan masa berlakunya kiamat yang berdasarkan Kalendar Mayan boleh di tolak dan tidak boleh dijadikan pegangan oleh umat Islam.Namun begitu umat Islam wajib beriman dengan ADA nya KIAMAT dan adanya tanda-tanda kiamat sebagaimana yang diberitahu oleh Rasulullah saw.Memang terdapat hadis hadis sahih yang menceritakan tentang tanda -tanda kiamat yang sedang dan akan berlaku sama ada tanda tanda yang besar besar atau tanda tandanya yang kecil kecil.

Gambaran hari dan masa berlakunya kiamat ada termaktub didalam al-Quran wahyu Ilahi ada dalam banyak surah antaranya ialah dalam surah Al-Qariah(Peristiwa besar) ayat 1 hingga 5. Surah Al-Infithar(Pecah belah)ayat 1 hingga 5. Surah At Takwir(Menggulung) ayat 1 hingga 7 dan kelanjutan peristiwa dan juga hujjah Allah swt hingga ayat 29.Dan juga ada tersebut dalam lain lain surah (Sila rujuk Al-Quran sebenar untuk lebih tepat sebagai dalil).Terjemah ayat 1-5 surah Al-Qari`ah:

`Peristiwa besar
Apakah itu peristiwa besar?
Tahukah engkau,apa peristiwa besar itu?
Di hari manusia bagai kupu kupu yang bertebaran
Dan gunung-gunung bagai bulu yang dihembus.`Terjemah surah Al-Infithar ayat 1-5:

Ketika langit pecah belah
Ketika bintang-bintang bertaburan
Ketika lautan melimpah-limpah,
Dan ketika kuburan di bungkar
(Dikala itu)setiap diri menegntahui apa
yang diletakkannya di muka
dan apa yang ditinggalkannya di belakang`

Terjemah dari surah At Takwir ayat 1-7:

`Ketika matahari telah digulung
Dan ketika bintang-bintang jatuh bertaburan
Ketika gunung-gunung telah dihilangkan
Dan ketika unta- unta betina telah ditinggalkan
Dan ketika binatang- binatang liar dikumpulkan
Dan ketika lautan bergelombang besar
Dan ketika diri(manusia) dikumpulkan `.TANDA TANDA KECIL KIAMAT

Mengenai tanda tanda kecil ada diceritakan dalam beberapa buah hadis yang sohih seperti hadis berikut:

Terjemahannya:`Aku diutuskan dan kiamat seperti dua ini,lalu Baginda mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya`.(Hadis Riwayat al-Bukhari dan Muslim).

Hadis ini bermaksud bahawa perutusan Rasulullah saw sebagai penyudah segala rasul dan nabi merupakan salah satu daripada tanda-tanda hampirnya kiamat.

Dalam hadis lain Rasulullah saw bersabda:

Terjemahannya:`Kiamat tidak akan terjadi kecuali setelah berlakunya peperangan diantara dua puak yang besar dimana ia menyebabkan korban yang banyak dan kedua-dua puak itu menyeru seruan yang sama,dan sehingga diutuskan dajjal-dajjal yang pembohong yang hampir mencapai tiga puluh orang dimana kesemua mereka mendakwa dirinya sebagai nabi,dan sehingga dicabut ilmu penegentahuan[pegangan keagamaan?-p]banyaknya berlaku gempa bumi,masa menjadi semakin singkat,timbulnya fitnah fitanah,banyaknya pembunuhan,harta dikalangan kamu menjadi banyak lalu melimpah ruah sehinggakan pemilik harta inginkan ada orang yang menerima hartanya lalu ia menawarkannya maka berkatalah orang yang ditawarkan harta kepadanya:Saya tiadak inginkan harta itu,dan sehingga manusia berlumba-lumba meninggikan bangunan,dan sehingga lalu seorang lelaki di kubur seorang lelaki lalu ia berkata:Alangkah baiknya jika aku berada ditempatnya,dan sehingga terbit matahari dari sebelah baratnya dan manusia semua melihatnya maka mereka pun beriman,tetapi ketika itu iman seseorang tidak lagi manfaatkan dirinya jika ia sebelum itu tidak beriman atau tidak melakukan kebaikan dalam keimanannya.Pasti akan berlaku kiamat tatkala dua orang lelaki telah merentangkan pakaian di antara mereka berdua lalu mereka tidak sempat berjual beli pakaian itu dan tidak sempat untuk melipatkanya semula.Kiamat pasti akan berlaku tatkala seorang lelaki beredar membawa susu untanya lalu ia tidak sempat meminumnya.Kiamat pasti akan berlaku tatkala seorang sedang membaiki kolamnya lalu ia tidak sempat meneguk air dari kolam itu dan kiamat pasti akan berlaku tatkala seorang sedang mengangkat makanannya kemulutnya lalu ia tidak sempat memakannya`.[Al-Buhari].

Sesungguhnya kalau hendak dihuraikan satu persatu tiap tanda tanda kecil akan berlaku kiamat akan hadis riwayat Al-Bukhari diatas akan memakan ruang yang teramat panjang.Tetapi tanda tanda kecil seperti lahir nya dajjal dajjal pembohong yang mencapai hampir 30 orang yang kesemua mereka mendakwa dirinya sebagai nabi sudah barangkali hampir mencukupi qota iaitu semenjak Musailamah Al Kazzab di Tanah Arab hingga lah ada sesaorang juga yang telah mengaku nabi dan rasul di Indonesia dan juga yang muta`khir ini lahir pula seorang pembohong yang mengaku dirinya`Rasul Melayu`di Tanah Melayu…..! Sesungguhnya sabda sabda Nabi Muhammad Rasulullah saw. tetaplah benar sepanjang zaman.TANDA TANDA BESAR BERLAKU KIAMAT.

Banyak hadis hadis Rasullah saw yang menyatakan tanda tanda besar berlaku kiamat antaranya ialah:

Terjemahan:`Huzaifah bin Asyad al-Ghifari menceritakan:Pernah suatu ketika Nabi datang kepada kami ketika kami sedang berbual-bual,lalu baginda bertanya:Apa yang kamu bualkan?Mereka menjawab:Kami sedang menyebutkan tentang kiamat.baginda bersabda:Sesungguhnya kiamat tidak akan berlaku sehinggalah kamu melihat sepuluh tanda.Baginda menyebut tanda tanda itu iaitu asap,dajjal,muncul sejenis binatang,matahari terbit dari sebelah barat,turunnya Isa bin Maryam,munculnya Yakjuj dan Makjuj dan berlaku tiga gerhana,satu gerhana di sebelah timur,satu disebelah barat dan satu lagi di Semenanjung Arab dan akhir sekali ialah api yang keluar dari Yaman dan mengusir manusia ketempat perhimpinan mereka`.(Riwayat Muslim).

Tetapi berkait dengan sepuluh tanda besar ini penulis ingin menarik renungan pembaca kepada satu hadis Rasulullah saw dalam Sahih Muslim dan syarah Nawawi 18:27-28 yang terjemahannya adalah seperti berikut:

Dari Huzaifah bun Usaid r.a. bahawa Rasulullah saw bersabda:`Sesungguhnya kiamat itu tidak akan terjadi sehingga kamu melihat sepuluh tanda……`Kemudian baginda menyebutkan antara lain`dan tiga gempa/tanah longsor.iaitu gempa di wilayah timur,di wilayah barat dan jazirah Arab.`

Dari Ummu Salamah ra. ia berkata:Aku pernah mendengar Rasulullah saw bersabda:


Ertinya `Sesudahku nanti akan terjadi gempa bumi di wilayah timur,gempa bumi di wilayah
barat dan gempa bumi di jazirah Arab.`Saya bertanya,`Wahai Rasulullah,apakah bumi akan digempakan padahal di dalamnya masih ada orang orang yang solih?` Baginda menjawab,`Apakala penghuninya telah banyak melakukan keburukan.`(R.H.ada tersebut dalam As-Shahih).


Mengenai hadis ini ada pun alamat besar kiamat itu berlaku apabila terjadi kerosakkan dan kemaksiatan yang bermaharajalela dikalangan manusia…adakah peristiwa Sunami [Kerana akibat gelincaran bumi dalam Lautan Hindi]berberapa tahun lepas seluruh wilayah timur dunia ia itu bermula dari negara Seri Langka,Timur Siam dan Barat Indonesia[Sumatera Barat dan Acheh]Yang memakan korban Ratusan ribu manusia dan yang terjadi gempa bumi di wilayah Padang Sumatera baru baru ini pula[30 September 2009M ] juga memakan korban satu ribu orang adalah satu pertanda besar kiamat dunia akan menjelang tiba?Ada kah Gempa bumi di barat dunia sudah pun berlaku zaman 1000 tahun dahulu? atau akan berlaku? Dan di bumi Arab mungkin belum lagi berlaku sebab jika kita mengikut turutan kata kata nabi hadis di atas Wilayah bumi Arab adalah yang terakhir dan tentunya takala itu maksiat [penentangan atau pengengkaran terhadap syariat Islam ] telah pula bermaharajalela di bumi Arab pula].Walaubagaimana pun Pakar gempa bumi memberi amaran Teheran[adakah Teheran termasuk jazirah Arab atau pun ia wilayah timur?]mungkin mengalami gempa bumi besar di masa akan datang.Dan pada tahun 2003 yang lalu telah berlaku gempa besar di Bam yang meragut nyawa 40,000 orang.Teheran yang penduduknya 12 juta orang sedang berada di atas 100 gelinciran dan bandaraya besar ini tidak mungkin mampu bertahan gegaran gempa yang besar yang mungkin akan berlaku dimasa depan itu.Maka hal hal tersebut diatas boleh kah dianggap sebagai salah satu tanda pada tanda-tanda besar akan berlaku kiamat yang tersebut dalam hadis? wallaahu a`lam.PERMULAAN TERJADINYA KIAMAT

Keseluruhan ayat ayat Al-Quran yang menyentuh tentang kejadian kiamat menunjukan permulaan kiamat ialah dengan berlakunya perubahan umum terhadap alam semesta ini.Fenomena yang akan terjadi ialah langit menjadi terbelah [Langit mempunyai tujuh lapis] bintang bintang berguguran dan planet -planet berlanggaran sesama sendiri serta kejadian kejadian lain yang tersebut dalam wahyu Allah-Al-Quran.Segala sesuatu yang berada di dalam alam perwujudan ini akan semua binasa-musnah.Seperti firman Allah dalam A-Quran surah Ibrahim ayat 48:


Ertinya:`Pada hari bumi diganti dengan bumi yang lain dan demikian pula langit,dan mereka semuanya[di Padang Mahsyar]berkumpul menghadap ke hadrat Allah Yang Maha Esa lagi Maha Perkasa`.


Dan lagi Firman Allah dalam surah al-Haqqah: 13-16:


Ertinya: `Maka apabila sangkakala ditiup sekali tiup.dan diangkatlah bumi dan gunung gunung,lalu dihancurkan keduanya sekali hancur.maka hari itu terjadilah hari kiamat.dan terbelahlah langit,kerana pada hari itu langit menjadi lemah.`


Berlakunya pertukaran langit dan bumi dengan kewujudan yang baharu adalah selepas tiupan sangkakala yang pertama.Malaikat Israfil ditugaskan meniup sangkakala dengan perintah Allah SWT,sehingga menyebabkan semua yang ada di langi tdan di bumi mati dan musnah semuanya melainkan sesiapa yang dikehendaki Allah seperti firaman Allah dalam Al-quran surah Al-Zummmar68.


Ertinya:`Dan ditiuplah sangkakala,maka matilah siapa yang di langit dan di bumi kecuali siapa yang dikehendaki Allah,kemudian ditiup sangkakala itu sekali lagi maka tiba -tiba mereka berdiri menungguu[keputusan suratan masing masing].

Mengikut sumber yang diriwayatkan mereka yang tidak dimatikan oleh Allah ialah empat malaikat iaitu Jibraill,Mikail,Israfil dan Izrail.Begitu juga malikat yang bertugas menanggung Arash ketika tiupan sangkakala yang pertama tetapi mereka akan mati juga setelah tiupan sangkakala yang pertama selesai.TIUPAN SANGKAKALA PERTAMA OLEH ISRAFIL

Bahawa yang meniup sangkakala itu ialah malaikat Israfil bersendirian.Sangkakala itu adalah seperti terumpit yang ditiup oleh peniup terumpit atau sebagai peniup wisel perlawanan bola.Lalu keluarlah bunyinya seperti halilintar yang amat keras.Dalam hadis riwayat at-Tabarani daripada Abu Hurairah menyebut bahawasanya tatkala Allah selesai menjadikan tujuh petala langit dan bumi,maka Allah menjadikan sangkakala lalu diberikan kepada Israfil.Kemudian Israfil meletakkan sangkakala itu pada mulutnya sambil pandangannya tertumpu ke arah Arash menanti bilakah dia diperintahkan untuk meniupnya.lalu Aku (Abu Hurairah)berkata:`wahai Rasulullah apakah maksud Sur(sangkakala) itu?`Baginda menjawab`Ia seperti satu tanduk.`Aku bertanya:`Bagaimana pula keadaannya?` Baginda menjawab:`Ia amat besar,demi Tuhan yang diriku dalam kekuasaan-Nya,bahawa edarannya(yakni mulut/ukur lilitnya)saperti lebar tujuh petala langit dan bumi.`

Dalam riwayat daripada Abu asy-syeikh daripada wahab menyebut bahawa Allah telah menjadikan sur(sangkakala) daripada lu`lu`(permata)yang jernih seperti kaca.

Ahlul kasaf menggambarkan al-sur(tetuang) seperti tanduk itu adalah sempit dibahagian al-asfal(bawah) dan amat luas dibahagian al-`ala(atas) .Bumi adalah terletak di bahagian ujungnya al-asfal panjang al-Sur sampai kepada al-`Arsil majid yang amat besar radiusnya atau dengan kata lain mengikut geocentric system bahawa al-markaz iaitu bumi yang kita huni ini merupakan`hujung tetuang` dan al-Falaqul `ala merupakan`umbi tetuang.Ada pun kedudukan tetuang itu adalah hujungnya di bawah dan umbinya diatas.

Ada pun tetuang yang terletak pada mulut Israfil untuk dihembuskan(ditiupkan) pada hari kiamat iaitu hari kebinasaan alam dan hari kebangkitan semula itu tersebut dalam al-Quraan dan al hadis nabawi dan kadang kadang disebut juga an-Naqur ertinya terumpit(lihat surah az-zumar ayat 68 dan surah al-mudathsir ayat 8-10.Dalam bahasa Melayu disebut sangkakala iaitu pengambilan dari bahasa sanskrita`sangkha`ertinya` terumpit` dan `Kala` ertinya `waktu` atau `kehebatan-kedahsatan`.

Ada pun kedudukan Israfil yang sedang memegang al-Sur itu mengikut satu hadis yang lain dinyatakan ia berada di-Assamaau thaniyyah ia itu di langit yang kedua yang mengikut kajian kosmologi Islam ialah di alam barzah.Bahawa al-Sur yang terletak pada mulut Israfil itu memang dalam keadaannya begitu,bukanlah suatu perlambangan.Ia suatu kejadian ciptaan Tuhan dalam alam ghaib tetapi tidak melampaui batas alam barzah.Menekala alam barzah sendiri terdiri dari tingkat tingkat alam syahadah(alam nyata) dan alam ghaib.Dan Israfil hanyalah dalam menunggu perintah Tuhan untuk tetuang itu di tiup sebagai signal bermulanya peristiwa kiamat.Maka tidak ada siapa yang tahu dan tidak ada perkiraan sains masa dan kalendar dan waktu yang dapat menentukan bilakah tetuang sangkakala itu akan ditiup oleh Israfil dengan perintah Tuhan!

Mengikut kepercayaan kaum Mayan kiamat akan berlaku keatas alam semesta ini.Kepercayaan ini berdasarkan sains masa dan kalendar mereka.Nampaknya keperecayaan mereka tentang kiamat ada.Dan sama dengan kepercayaan islam serta agama agama samawi yang lain juga. Wahyu Allah mengenai kejadian kiamat dunia tersebut dalam al-Quran terdapat pada banyak surah dan ayat.Contohnya firman Allah dalam Al-Quran surah Al-Hajj-atyat 7:


Ertinya:`Dan sesungguhnya hari kiamat itu pastilah datang,tidak ada keraguan padanya,dan bahawasanya Allah membangkitkan semua orang di dalam kubur.`


Namun mengenai masa berlakunya kiamat iaitu tiupan sangkakala pertama kali oleh malaikat Israfil tidak semestinya berlaku mengikut tarikh kalendar mereka [21 disember 2012] kerana Islam berdasarkan firman Allah SWT Maha Penguasa Semesta Alam yang mana saat kiamat itu tiada siapa pun makhluk-Nya yang tahu malah tidak juga oleh malaikat Israfil sendiri yang bertugas meniup sangkakala itu.Saat itu hanya lah Allah SWT saja yang tahu dan Dia sahajalah yang menentukan.

Walau bagaimana pun ada hadis yang menerangkan bahawa hari permulaan terjadi kiamat itu adalah pada hari jumaat.Tetapi jika mengikut penelitian terhadap jadual perjalanan tahun,bulan dan hari mengikut kalendar Hijrah bahawa hari 21 disember 2012M itu ialah hari rabu bukan hari jumaat.Hal ini telah tidak berbetulan dengan sabda Rasulullah saw.Maka berdasarkan ini tidak lah berlaku kiamat pada 21 disember tahun 2012M.atau 8 safar 1434 itu.Insaallah.[Edit: sila lihat komentar Perantau dalam perkara hari jumaat tersebut setelah selesai membaca artikel ini].

Tetapi anda tanda kecil kiamat yang semakin hampir akan berlaku memang ternyata kerana seperti apa yang disabdakan Rasulullah saw memang telah banyak berlaku contohnya seperti sabda Rasulullah saw dari Anas r.a:

Ertinya:`Di antara tanda tanda-hari kiamat adalah hilangnya ilmu dan munculnya kebodohan(dalam hal beragama-p),banyak khmar diminum,zina bermaharajalela,jumlah bilangan lelaki sedikit,jumlah bilangan wanita banyak,sampai lima puluh wanita sebanding dengan satu lelaki.` [HR.Bukhari dan Turmudzi].

Ada pun tanda tanda besar akan berlaku kiamat[yang sepuluh perkara]mengikut kebanyakan ulama` masih tidak banyak berlaku iaitu Kabut,Dajjal,Haiwan Besar,Matahari terbit dari Barat,Turunnnya Nabi Isa Ibnu Mariam,Keluarnya Yakjuj dam Makjud,Terjadinya tiga gerhana bulan di barat dan timur dan Jazirah Arab dan akhiranya keluar api dari negeri Yaman yang mengusir manusia ke tempat perkumpulan mereka.

Kita ambil satu dalil sahaja dari alamat alamat besar kiamat tersebut di atas menjadi dalil kenapa kita berpendapat kiamat tidak akan berlaku pada 21 Disember 2012 mengikut sains masa dan kalendar kaum Mayan itu.Kalau kita mengikut perkiraan masa kalendar mereka kiamat akan berlaku hanyalah mengambil masa 3 tahun 1 bulan 20 hari saja lagi dari tarikh penulisan artikel ini(1 hb.November 2009).Salah satu tanda tanda besar kiamat yang tersebut mengikut sabda Rasulullah saw ialah Turunnya Nabi Isa a.s. dari langit membunuh Dajjal barmata satu.Tetapi Nabi Isa a.s.belum lagi turun ke bumi pada saat ini.Dan jika Nabi Isa a.s. telah turun menurut riwayat ia akan mendiami bumi selama tujuh tahun dan menurut sebahagian riwayat yang lain lagi ialah selama empat puluh tahun barulah baginda wafat di bumi.Jadi amat bersalahan dari segi`WAKTU dan MASA pada penentuan kalendar Mayan yang mengatakan kiamat akan berlaku [hanya 3 tahun 1 bulan 20 hari saja lagi dari saat penulisan ini] ia itu pada 21 Disember 2012M.


Menurut riwayat Imam muslim dari Abdullah bin Umar r.a. bahawa rasulullah saw bersabda:


Ertinya`Lalu Allah mengutus Isa Ibnu Mariam…..lantas ia tinggal bersama orang banyak selama tujuh tahun,yang pada waktu itu tidak ada permusuhan sama sekali antara sesama manusia.Setelah itu Allah mengirim angin yang sangat dingin dari arah Syam,maka tidak ada seorang pun di muka bumi yang pada waktu itu masih mempunyai kebaikan atau keimanan dalam hati walau pun seberat atom melainkan akan dihembuskannya dan mati kerananya.`[HR.Muslim,bab Dzikrid Dajal 18:75-76].Sedangkan pula dalam riwayat Imam Ahmad dan Abu daud disebutkan:


`Kemudian ia tinggal di bumi selama empat puluh tahun,kemudian Allah mewafatkannya,dan dia disolati oleh orang- orang Muslim.`[sahih fatul-Bari 6:493].


Tetapi jika berdasarkan alamat -alamat kecil tanda akan berlaku kiamat yang kian hampir memang banyak telah terjadi misalnya perkara perkara berlaku di Eropah dan Amerika dan di mana mana sahaja dunia timur juga iaitu arak dan zina bermaharajalela.Jika kita membuat penelitian sosial maka kita ketemukan ratusan ribu anak-anak haram dan yang berdaftar setiap tahunnya disebelah Eropah dan Amerika mencapai jutaan orang.Bukan hanya khamar dan zina yang menjadi tanda tanda kecil kiamat tetapi kejahatan yang telalu banyak terjadi juga mencakupi dosa dosa besar yang di haramkan agama dikerjakan.Syirik,Sihir,bunuh,zina-homosex-lesbian,minum arak bermerajalela dimana mana.Begitu juga pepereangan antara Yahudi yang di sokong oleh Amerika terhadap orang orang negara Islam dan juga peperangan oleh Amerika dengan sokongan para sekutunya terhadap negara negara islam.Dan satu hadis Rasullullah saw yang boleh menjadi perhatian kita sama ada kiamat itu sudah hampir tiba ialah apabila berlaku perkara seperti hadis yang di riwayatkan oleh Turmuzi dari Abu Hurairah ini dan persoaalan adakah perkara tersebut ini telah berlaku ia itu:

Rasulullah bersabda: Ertinya:`Tidak akan datang hari kiamat sehingga orang-orang muslim memerangi orang orang Yahudi dan membunuh mereka sampai mereka bersembunyi di sebalik bebatuan dan pepohonan,maka batu dan pohon itu berkata:`wahai orang Islam! wahai hamba Allah! Ini orang Yahudi di belakangku,kemarilah dan bunuhlah,kecuali ada satu pohon(yang melindungi mereka) yang bernama gharqad iaitu pohon Yahudi.`~Wallahu a`lam~

Kedua riwayat diatas sama sama sahih, dan ini merupakan suatu kemuskilan namun jika riwayat yang mengatakan tujuh tahun itu diertikan dengan pengertian tujuh tahun setelah turun kembali kebumi,lalu ditambah usia beliau yang tiga puluh tiga tahun sebelum diangkat ke langit dahulu sehingga demikianlah menjadi kata bermaksud empat puluh tahun itu.wallahu a`lam. Tetapi walau pun di katakan lamanya nabi Isa di bumi ialah tujuh tahun sahaja sebelum wafat beliau maka fakta ini sudah pasti jua menghapuskan telahan kalendar kaum Mayan bahawa kiamat akan berlaku hanya tiga tahun satu bulan dan dua puluh hari lagi daripada tarikh artikel ini di tulis.Walaubagaimana pun pada tarikh tersebut mungkin juga ada sesuatu peristiwa kosmos semesta yang mungkin akan berlaku tetapi tidak lah KIAMATUL-KUBRA.Wallahu a`lam.

12 BARISAN MANUSIA .. MENUJU KE AKHIRAT

                       --------------------------------------------------------------------------------

"Sesungguhnya kasih sayang Allah dan rasul kepada kita itulah yang kekal abadi"
Al Anbiyaaʼ ayat 105

Dan demi sesungguhnya, Kami telah tulis di dalam Kitab-kitab yang Kami turunkan sesudah ada tulisannya pada Lauh Mahfuz: "Bahawasanya bumi itu akan diwarisi oleh hamba-hambaKu yang soleh".

                         --------------------------------------------------------------------------------

Assalamualaikum semua ,

12 BARISAN MANUSIA .. MENUJU KE AKHIRAT:-

Barisan pertama:

Di iringi dari kubur dlm keadaan tidak bertangan & berkaki . keadaan ini dijelaskan melalui seruan Allah S.W.T :

"Mereka orang2 yg menyakiti hati jiran sewaktu hidup mereka. Mereka yg sombong & tidak berbuat kebaikan kepada jiran tetangga akan mendapat kehinaan didunia maupun di akhirat".

Firman Allah 'aku akan memalingkan hati orang yg sombong serta takbur di muka bumi ini dengan tiada alasan yg benar dari (memahami) ayat2 ku(yg menunjukkan kekuasaan ku),itulah balasan & tempat kembali mereka adalah neraka".Barisan ke-2:

Di iringi dari kubur dlm bentuk babi hutan datang seruan Allah

"mereka orang yg meringan2kan solat sewaktu hidup,sesungguhnya orang yg memelihara solat 5 waktu akan dihindari dari siksa kubur sebaliknya, mereka yg mengabaikan maka waktu dia mati, Mayatnya akan dihimpit oleh liang lahat sehingga berselisih tulang rusuk."

Rasulullah saw bersabda "sesungguhnya seorang hamba apabila dia berdiri untuk bersolat,maka di letakkan semua dosanya di atas kepala & kedua2 bahunya, maka setiap kali dia rukuk atau sujud, berjatuhanlah dosa2 itu.Barisan ke-3:

Di iringi dari kubur dgn bentuk keldai & perut penuh ular serta kala jengking

"mereka adalah orang yg enggan membayar zakat ketika hidupnya walaupun pada ketika itu mereka tergolong dlm orang yg berkemampuan.

Inilah balasannya & tempat kembali mereka adalah neraka.Barisan ke-4:

Diiringi dari kubur dlm keadaan darah memancut keluar dari mulut

"Mereka adalah antara orang yg suka berdusta ketika berjual beli. Berniagalah dengan jujur serta amanah agar hasil yg diperoleh datang dari sumber yg halal.

 
Barisan ke-5:

Diiringi dari kubur dalam keadaan berbau busuk seperti bangkai ketika itu Allah menurunkan angin sehingga bau busuk itu menganggu ketenteraman padang mahsyar

"Mereka ini adalah orang yang menyembunyikan perlakuan derhaka, takut diketahui oleh manusia tetapi tidak pula takut kepada Allah. inilah balasannya & tempat mereka juga adalah neraka.

 
Barisan ke-6:

Diiringi dari kubur dengan keadaan kepala terputus dari badan mereka adalah orang yg dahulunya menjadi saksi palsu.

 
Barisan ke-7:

Diiringi dari kubur tanpa lidah tetapi mengalir darah & nanah dari mulut mereka. Me reka ini adalah orang yg enggan memberi kesaksian kebenaran.

 
Barisan ke-8:

Diiringi dari kubur dlm keadaan terbalik,kepala kebawah & kaki ke atas. M ereka adalah orang yg melakukan zina.

Tempat mereka juga adalah di neraka. Sabda rasulullah "tiada bersunyi2an antara seorang lelaki & wanita,melainkan wujudnya syaitan sebagai orang ketiga antara mereka".

 
Barisan ke-9:

Diiringi dari kubur dengan wajah hitam & bermata biru, sementara dlm diri mereka penuh dengan api gemuruh mereka adalah orang yg makan harta anak yatim dengan cara yang tidak sepatutnya.

 
Barisan ke-10:

Diiringi dari kubur dlm keadaan tubuh berpenyakit sopak & dipenuhi kusta. M ereka ini adalah orang yg derhaka kepada ibu bapa sewaktu hidupnya.

 
Barisan ke-11:

Diiringi dari kubur dlm keadaan buta,gigi panjang seperti tanduk lembu jantan,bibir terjuih hingga ke dada & lidah terjulur hingga ke perut serta keluar pelbagai kotoran yg menjijikkan.

Mereka ini adalah orang yg minum arak sewaktu hidupnya.

 
Barisan ke-12:

Diiringi dari kubur dengan wajah bersinar2 seperti bulan purnama. mereka melalui titian Siratulmustakim seperti kilat.

Datang suara dari sisi Allah yang memaklumkan "mereka semasa hidupnya adalah orang yg beramal salih & melakukan kebaikan.

Mereka juga menjauhi perbuatan derhaka, memelihara solat lima waktu & meninggalkan dunia dalam keadaan bertaubat.

Inilah balasan mereka & tempat kembali mereka adalah syurga, beroleh keampunan, kasih sayang & keredhaan Allah S.W.T"
BACALAH YASSIN

RASULULLAH s.a.w telah bersabda yang bermaksud:

"Bacalah surah Yassin kerana ia mengandungi keberkatan",

iaitu:

1. Apabila orang lapar membaca surah Yaasin, ia boleh menjadi kenyang.


2. Jika orang tiada pakaian boleh mendapat pakaian.


3. Jika orang belum berkahwin akan mendapat jodoh.


4. Jika dalam ketakutan boleh hilang perasaan takut.


5. Jika terpenjara akan dibebaskan.


6. Jika musafir membacanya, akan mendapat kesenangan apa yang dilihatnya.


7. Jika tersesat boleh sampai ke tempat yang ditujuinya.


8. Jika dibacakan kepada orang yang telah meninggal dunia, Allah meringankan siksanya.


9. Jika orang yang dahaga membacanya, hilang rasa hausnya.


10. Jika dibacakan kepada orang yang sakit, terhindar daripada penyakitnya.


11. Rasulullah s.a.w bersabda: "Sesungguhnya setiap sesuatu mempunyai hati dan hati al-Quran itu ialah Yassin. Sesiapa membaca surah Yassin,nescaya Allah menuliskan pahalanya seperti pahala membaca al-Quran sebanyak 10 kali.


12. Sabda Rasulullah s.a.w lagi, "Apabila datang ajal orang yang suka membaca surah Yassin pada setiap hari, turunlah beberapa malaikat berbaris bersama Malaikat Maut.

Mereka berdoa dan meminta dosanya diampunkan Allah, menyaksikan ketika mayatnya dimandikan dan turut menyembahyangkan jenazahnya".


13. Malaikat Maut tidak mahu memaksa mencabut nyawa orang yang suka membaca Yaasin sehingga datang Malaikat Redwan dari syurga membawa minuman untuknya.

Ketika dia meminumnya alangkah nikmat perasaannya dan dimasukkan ke dalam kubur dengan rasa bahagia dan tidak merasa sakit ketika nyawanya diambil.14. Rasulullah s.a.w bersabda selanjutnya: "Sesiapa bersembahyang sunat dua rakaat pada malam Jumaat, dibaca pada rakaat pertama surah Yaasin dan rakaat kedua Tabaroka.

Allah jadikan setiap huruf cahaya di hadapannya pada hari kemudian dan dia akan menerima suratan amalannya di tangan kanan dan diberi kesempatan membela 70 orang daripada ahli rumahnya tetapi sesiapa yang meragui keterangan ini, dia adalah orang-orang yang munafik.


Sesiapa yang menerima mesej ini tolong forwardkan kepada teman seagama

yang lain. Untuk renungan semua,


Siapakah orang yang sibuk ?

Orang yang sibuk adalah orang yang tidak mengambil berat akan waktu solatnya seolah-olah ia mempunyai kerajaan seperti kerajaan Nabi Sulaiman a.s


Siapakah orang yang manis senyumannya?

Orang yang mempunyai senyuman yang manis adalah orang yang ditimpa musibah lalu dia kata "Inna lillahi wainna illaihi rajiuun." Lalu sambil

berkata,"Ya Rabbi Aku redha dengan ketentuanMu ini", sambil mengukir senyuman.


Siapakah orang yang kaya?

Orang yang kaya adalah orang yang bersyukur dengan apa yang ada dan tidak lupa akan kenikmatan dunia yang sementara ini.


Siapakah orang yang miskin?

 Orang yang miskin adalah orang tidak puas dengan nikmat yang ada sentiasa menumpuk - numpukkan harta.


Siapakah orang yang rugi?

Orang yang rugi adalah orang yang sudah sampai usia pertengahan namun masih berat untuk melakukan ibadat dan amal-amal kebaikan.


Siapakah orang yang paling cantik?

Orang yang paling cantik adalah orang yang mempunyai akhlak yang baik.


Siapakah orang yang mempunyai rumah yang paling luas?

Orang yang mempunyai rumah yang paling luas adalah orang yang mati membawa amal-amal kebaikan di mana kuburnya akan di perluaskan saujana mata memandang.


Siapakah orang yang mempunyai rumah yang sempit lagi dihimpit?

Orang yang mempunyai rumah yang sempit adalah orang yang mati tidak membawa amal-amal kebaikkan lalu kuburnya menghimpitnya.


Siapakah orang yang mempunyai akal?

Orang yang mempunyai akal adalah orang-orang yang menghuni syurga kelak kerana telah mengunakan akal sewaktu di dunia untuk menghindari seksa neraka.


Siapakah org yg KEDEKUT ?

Orang yg kedekut ialah org yg membiar atau membuang email ini begitu sahaja, malah dia tidak akan menyampaikan pula pada org lain.


Sebaik-baik manusia itu adalah mereka yang memberi manafa'at kepada manusia lain...

Salam Wassalam assalamualaikum,


MillatFacebook: Facebook Islam Untuk Semua

Bermula 19 Mei lalu, Mahkamah Pakistan telah mengharamkan Facebook di Pakistan sehingga 31 Mei sebagai bantahan kepada satu page di Facebook iaitu “Everybody Draw Mohammed Day” atau dalam bahasa Melayunya Hari Melukis Nabi Muhammad. Aktiviti yang diadakan pada 20 Mei lalu di Facebook telah menimbulkan kemarahan penduduk Islam di seluruh dunia kerana menghina Islam dan Nabi Muhammad.


Jika Mark Zuckerberg boleh berbangga dengan kejayaan laman sosial Facebook ciptaannya, Omer Zaheer Meer juga bakal menjejaki langkah Mark dengan penciptaan laman Facebook Islam iaitu MillatFacebook. MillatFacebook hampir menyerupai Facebook dari segi designnya, namun itu bukanlah persoalannya. Mungkin MillatFacebook ini sebagai laman sosial alternatif untuk umat Islam dan memboikot Facebook. Tidak mustahil dengan kehadiran MillatFacebook ini mampu memberi impak kepada Facebook. Sama-sama kita nantikan. Jika anda berminat, bolehlah mendaftarkan diri di MillatFacebook: http://www.millatfacebook.com/.

MillatFacebook dengan singkatan MFB, seperti juga FB bagi Facebook, pengasasnya berkata, pakar IT kini berusaha memasukkan ciri-ciri lain ke dalamnya bagi mencabar pesaing dari California itu. Setiap ahli memiliki ‘Wall’ untuk ulasan sahabat selain mengandungi kemudahan emel, foto, video, ruang sembang dan perbincangan. Perkataan ‘Millat’ adalah bahasa Urdu yang biasa digunakan untuk merujuk kepada negara.
“MillatFacebook helps you connect and share with more than 1.57 Billion Muslims and Sweet people from other Religions.”


Keburukan penggunaan Facebook ialah dari segi privasi. Facebook sesuka hati mendedahkan maklumat peribadi pengguna seperti nama, umur, tempat tinggal dan pekerjaan kepada advertisers (pengiklan-pengiklan). Facebook juga banyak meraih keuntungan melalui iklan-iklan di Facebook. Jika tidak mahu duit dilaburkan kepada pihak Yahudi, sama-sama lah kita sokong MillatFacebook yang dicipta bagi memenuhi keperluan sosial orang Islam terutamanya di Pakistan.

Facebook lebih banyak mendatangkan keburukan berbanding kebaikan jika disalahgunakan. Saya sendiri dah join MillatFacebook. Boleh tahan la, lebih kurang macam Facebook je. Sekarang ni, MillatFacebook sedang upgrade server kerana penggunanya kini mencecah 90,000 orang dalam masa beberapa hari je!

Mudah terpedaya e-mel palsu

WALAUPUN tahap kesedaran pengguna Internet berkaitan ancaman virus di Malaysia tinggi namun masih terdapat segelintir masyarakat yang mempercayai bulat-bulat kandungan e-mel diterima.


Ia diakui Ketua Privasi dan Keselamatan Serantau Asia Pasifik Microsoft, Jacqueline Peterson-Jarvis yang memaklumkan kes membabitkan e-mel palsu masih menghantui masyarakat negara ini.

"Menurut Laporan Risikan Keselamatan Microsoft Edisi Kelapan (SIRv8), ancaman membabitkan malware yang disebarkan melalui e-mel adalah jenayah siber utama di negara ini.

"Pada separuh kedua 2009, kadar serangan malware agak rendah berbanding purata dunia namun ia melonjak berbanding separuh pertama 2009," kata Peterson-Jarvis.

Malware adalah salah satu program virus yang direka untuk memasuki sistem komputer dan mendedahkannya kepada risiko keselamatan digital melalui kod tertentu.

"Jenayah siber masih serius dengan kebanyakan serangan menjadikan faktor kewangan sebagai motivasi utama penyangak siber dengan mensasarkan perniagaan konvensional sebagai mangsa," katanya.

Beliau berkata, pembangun malware sentiasa mengemaskini kod produk mereka dan menggantikannya kepada sistem yang rumit dari semasa ke semasa bagi mengelak daripada dikesan.


"Ada pihak menyalahkan sistem operasi sebagai punca terdedahnya saluran kepada virus namun mereka tidak menyedari bahawa sistem keselamatan mereka perlu kerap dikemaskini kerana virus kian kompleks," tambahnya.

SLRv8 menggunakan data yang dikumpul daripada kira-kira 500 juta komputer di seluruh dunia bagi menyediakan risikan ke atas ancaman online global yang dialami sepanjang separuh kedua 2009.

Anak durjana

KUALA LUMPUR: Seorang anak durjana sanggup menumbuk kepala bapanya menggunakan ‘buku lima’ sehingga terpaksa menerima beberapa jahitan hanya kerana ‘rimas’ dengan nasihat bapanya yang mahu dia mencari pekerjaan dan berubah sikap menjadi orang baik.Malah, anak sulung daripada enam beradik itu turut cuba memukul bapanya menggunakan tukul besi berhampiran rumah mereka di Flat Program Perumahan Rakyat (PPR) Sri Alam Off Jalan Istana di sini, tengah malam kelmarin.


Mangsa yang hanya mahu dikenali sebagai Mustaffa, 44, berkata dalam kejadian kira-kira jam 12 tengah malam itu, dia yang baru pulang bekerja menegur isterinya berhubung sikap anak sulung lelaki mereka yang gemar melepak dan membuang masa bersama rakan sebaya.

Mustafa yang bekerja sebagai penyiasat dalaman di sebuah pusat beli-belah meminta isterinya menasihati anak mereka itu supaya mencari pekerjaan dan membantu enam adiknya.

Ketika itu, anak mangsa yang berusia 21 tahun melepak dalam rumah.

“Sebaik mendengar saya berkata demikian, dia menerkam ke arah saya dan memukul kepala saya dengan buku lima hingga kepala saya berdarah. Saya langsung tidak menyangka anak saya sanggup berbuat demikian,” katanya ketika ditemui, semalam.

Menurut Mustafa, akibat kehilangan banyak darah, dia hampir pitam, namun cuba menahan diri daripada terjatuh.


“Anak saya melarikan diri, namun beberapa minit kemudian, dia muncul kembali sambil menjerit dan cuba memukul saya menggunakan tukul besi. Mujur beberapa jiran yang melihat kejadian itu sempat menahannya. Ketika itu terdetik hati dia berniat untuk membunuh bapa kandungnya,” katanya.

Mustaffa berkata, dia dibawa ke hospital untuk mendapatkan rawatan kecemasan oleh dua rakannya yang juga pemandu teksi sambil ditemani seorang anak perempuannya.


“Berdasarkan kecederaan, saya percaya anak sulung saya itu menggunakan buku lima. Namun, saya bernasib baik kerana lukanya tidak terlalu dalam,” katanya yang membuat laporan di pondok polis Hospital Kuala Lumpur (HKL).

Menurutnya, sebelum ini anak sulungnya itu yang berhenti sekolah sejak berusia 16 tahun pernah beberapa kali menggertak mahu memukulnya setiap kali dinasihatkan supaya berubah sikap.

“Dia hanya gemar tidur di rumah atau melepak di pusat beli-belah bersama rakan sebaya. Tidak tahan dengan sikapnya itu, saya menasihatinya berubah walaupun ada kalanya dibalas maki hamun dan kata-kata kesat.

“Bagaimanapun, saya tidak pernah memukulnya berikutan percaya ia hanya akan mengeruhkan keadaan dan hubungan kami sekeluarga. Namun, selepas bersabar hampir lima tahun, sikapnya kian sukar dikawal, malah pernah diberkas polis kerana terbabit aktiviti tidak sihat,” katanya.

Mustafa berkata, dia juga pernah diugut anak kandungnya itu yang mahu mencederakannya jika terus menerus mengganggu hidupnya.

“Saya tidak berani pulang ke rumah berikutan bimbang dia bertindak di luar kawalan termasuk membunuh saya. Buat sementara waktu ini, saya berehat di rumah rakan di Ampang sehingga sembuh.

“Saya mahu dia berubah dan menjadi insan baik,” katanya.


p/s: Astagfirullahhalazim....kalau tiada ibu dan bapa, siapalah kita ini....SAYANGILAH IBUBAPA ANDA!!!

Membentuk Cinta Abadi… (=

Selasa, 20 Julai 2010
Kata pujangga,

Cinta letaknya di hati. Meskipun tersembunyi, namun getarannya tampak sekali.
Ia mampu mempengaruhi fikiran sekaligus mengendalikan tindakan. Sungguh, Cinta dapat mengubah pahit menjadi manis, debu beralih emas, keruh menjadi bening, sakit menjadi sembuh, penjara menjadi telaga, derita menjadi nikmat, dan kemarahan menjadi rahmat. Cintalah yang mampu melunakkan besi, menghancurkan batu karang, membangkitkan yang mati dan meniupkan kehidupan padanya serta membuat budak menjadi pemimpin. Inilah dasyatnya cinta.


Namun hati-hati juga dengan cinta, kerana cinta juga dapat membuat orang yang sihat menjadi sakit, orang yang gemuk menjadi kurus, orang yang normal menjadi gila, orang kaya menjadi miskin, raja menjadi budak, jika cintanya itu disambut oleh para pecinta palsu. Cinta yang tidak dilandasi kepada ALLAH. Itulah para pecinta dunia, harta dan wanita. Dia lupa akan cinta ALLAH, cinta yang begitu agung lagi murni.

Cinta ALLAH cinta yang tidak bertepi. Jikalau sudah mendapatkan cinta-NYA, dan manisnya bercinta dengan ALLAH, tidak ada lagi keluhan, tidak ada lagi tubuh lesu, tidak ada tatapan kuyu. Yang ada adalah tatapan optimis menghadapi segala cubaan, dan rintangan dalam hidup ini. Tubuh yang kuat dalam beribadah dan melangkah menggapai cita-cita tertinggi yakni syahid di jalan-NYA jua.

Tidak jarang orang mengaku mencintai ALLAH, dan sering orang mengatakan mencintai Rasulullah Sallallahu Alayhi Wa Sallam, tetapi bagaimana mungkin semua itu diterima ALLAH tanpa ada bukti yang diberikan, sebagaimana seorang arjuna yang mengembara, menyebarangi lautan yang luas, dan mendaki puncak gunung yang tinggi demi mendapatkan cinta seorang wanita. Bagaimana mungkin menggapai cinta ALLAH, tetapi dalam fikirannya selalu dibayang-bayangi oleh wanita atau lelaki yang dicintai. Tidak mungkin dalam satu hati dipenuhi oleh dua cinta. Salah satunya pasti menolak, kecuali cinta yang dilandasi oleh cinta pada-NYA.

Di saat ALLAH menguji cintanya, dengan memisahkanya dari apa yang membuat dia lalai dalam mengingat ALLAH, sering orang tidak bisa menerimanya. Di saat ALLAH memisahkan seorang gadis dari calon suaminya, tidak jarang gadis itu langsung lemah dan terbaring sakit. Di saat seorang suami yang isterinya dipanggil menghadap Ilahi, sang suami pun tidak punya gairah dalam hidup. Di saat harta yang dimiliki hangus terbakar, ramai orang yang hijrah ke rumah sakit jiwa, semua ini adalah bentuk ujian dari ALLAH, kerana ALLAH ingin melihat seberapa dalam cinta hamba-hamba-NYA kepada sang penakluk jiwa, ALLAHU RABBI. ALLAH menginginkan bukti, namun sering orang pun tidak berdaya membuktikannya, justeru sering berguguran cintanya kepada ALLAH, disaat ALLAH menarik secuil nikmat yang dicurahkan-NYA.

Itu semua adalah bentuk cinta palsu, dan cinta semu dari seorang makhluk terhadap KHALIQnya. Padahal semuanya sudah diatur oleh ALLAH, rezeki, maut, jodoh, dan langkah kita, itu semuanya sudah ada suratannya dari ALLAH, tinggal bagi kita mengupayakan untuk menjemputnya. Amat merugi manusia yang hanya dilelahkan oleh cinta dunia, mengejar cinta makhluk, memburu harta dengan segala cara, dan enggan menolong orang yang papah. Padahal nasib di akhyrat nanti adalah ditentukan oleh dirinya ketika hidup di dunya. Bersungguh-sungguh mencintai ALLAH, ataukah terlena oleh dunya yang fana ini? Jika cinta kepada selain ALLAH, melebihi cinta pada ALLAH, merupakan salah satu penyebab du’aa tidak terijabah.

Bagaimana mungkin ALLAH mengabulkan permintaan seorang hamba yang merintih mengadah tangan kepada ALLAH di malam hari, namun ketika siang muncul, dia pun melakukan maksiat.

Bagaimana mungkin doa seorang gadis ingin mendapatkan seorang lelaki sholeh terkabulkan, sedang dirinya sendiri belum sholehah.

Bagaimana mungkin du’aa seorang hamba yang mendambakan rumah tangga sakeenah, sedang dirinya masih diliputi oleh keegoisan sebagai pemimpin rumah tangga.

Bagaimana mungkin seorang ibu mendambakan anak-anak yang sholeh, sementara dirinya disibukkan bekerja di luar rumah sehingga pendidikan anak terabaikan, dan kasih sayang tidak dicurahkan.

Bagaimana mungkin keinginan akan bangsa yang bermartabat dapat terwujud, sedangkan keperibadian diri belum bisa menjadi contoh teladan.

Banyak orang mengaku cinta kepada ALLAH dan ALLAH hendak menguji cintanya itu. Namun sering orang gagal membuktikan cintanya pada sang KHALIQ, kerana disebabkan secuil musibah yang ditimpakan padanya. Yakinlah wahai saudaraku kesenangan dan kesusahan adalah bentuk kasih sayang dan cinta Allah kepada hambanya yang beriman.

Dengan kesusahan, ALLAH hendak memberikan tarbiyah terhadap ruhiyah kita, agar kita sedar bahwa kita sebagai makhluk adalah bersifat lemah, kita tidak bisa berbuat apa-apa kecuali atas izin-NYA. Saat ini tinggal bagi kita membuktikan, dan berjuang keras untuk memperlihatkan cinta kita kepada ALLAH, agar kita terhindar dari cinta palsu.

Dan ALLAH tidak akan menyia-nyiakan hamba-hamba-NYA yang betul-betul berkorban demi ALLAH semata. Untuk membuktikan cinta kita kepada-NYA, ada beberapa hal yang perlu kita persiapkan yaitu:

1) Iman yang kuat.

2) Ikhlas dalam beramal.

3) Mempersiapkan kebaikan internal dan eksternal. Kebaikan internal iaitu berupaya keras untuk melaksanakan ibadah wajib dan sunnah. Seperti qiyamulail, shaum sunnah, bacaan Al-qur’an dan haus akan ilmu. Sedangkan kebaikan eksternal adalah buah dari ibadah yang kita lakukan pada ALLAH, dengan keistiqhomahan mengaplikasikannya dalam setiap langkah, dan tarikan nafas disepanjang hidup ini. Dengan demikian Insya-ALLAH kita akan menggapai cinta dan keredhaan-NYA.

Cinta Sejati?

Apa Itu Cinta?


Cinta itu perasaan jiwa semulajadi. Ia adalah fitrah yang menjadi salah satu sifat manusia. Ia wujud bila hati tertarik kepada yang dicintainya itu penuh emosi dan gembira kerana itu.

Dalam memenuhi keperluan untuk puas dalam cinta,manusia menghadapi krisis nilai. Insan yang mula jatuh cinta akan bersungguh untuk mencapai kepuasan dalam cinta itu. Ada yang menjadi buta dan kabur nilai akibat bercinta. Tapi bagi yang bijaksana mereka mendambakan cara yang sesuai dan mulia untuk memenuhi keperluan cintanya itu. Insan sebegini ingin hidup yang bersih dan penuh taqwa.
Sifat Cinta

Cinta itu suci,mahal dan tinggi tarafnya. Sifat cinta itu sempurna. Jika tidak, cinta akan cacat. Itulah cinta sebenar cinta.

Cinta Wujud Sejak Dilahirkan

Rasa cinta sedia wujud di dalam jiwa manusia sejak manusia itu lahir ke dunia. Cuma manusia akan melalui tahap-tahap kelahiran cinta bermula dari cinta kepada belaian ibu,membawa kepada cinta kepadakekasih dan akhirnya setelah puas mencari cinta suci,maka akan cinta kepada Tuhan Wujudnya cinta itu tidak dapat dilihat tapi dapat dirasa dan cinta sebenar cinta itu suci murni serta putih bersih.

Cinta Bersedia

Bila sampai masanya di setiap tahap-tahap cinta,maka Tuhan menjadikan manusia itu bersedia menerima cinta itu.Pada mulanya jiwa itu bersedia menerima cinta,lantas sedia pula untuk berkongsi rasa kewujudan dengan dikasihi. Sedia untuk mengikat setia serta saling memahami. Setia untuk dipertanggungjawapkan kerana cinta. Sedia untuk menyerah diri pada yang dicintai.

Cinta Itu Indah

Walaupun kewujudan cinta tidak bisa dilihat,tetapi cinta itu indah dan cantik. Cantiknya itu tulin dan tidak ia bertopeng.Bukan saja ia cantik malah suci murni,bercahaya gemerlap dan putih bersih.


Cinta Itu Mengharap Balasan

Cinta antara manusia itu berkehendak kepada jodoh atau pasangan,dari diri yang punya persamaan,dari diri yang asalnya satu.Bila dapat yang dicari, bermakna cinta itu menganggap telah bertemu yang paling sesuai dan secucuk dengan jiwanya,untuk bersatu kembali. Kehendak itu timbal balik sifatnya kerana manusia dalam bercinta tidak hanya menerima tapi juga menerima.

Cinta Itu Menakluki

Sifat cinta itu ingin menguasai. Dia mahu yang dikasihinya itu hanya khusus untuk dirinya. Dia tidak mahu ianya dikongsi dengan orang lain. Sifat ini menuntut hak untuk mencintai dan dicintai. Tapi,dalam pada ingin menakluki,ia juga ingin ditakluki sepenuhnya.

Cinta Itu Mengetahui

Pada asasnya sebenarnya cinta itu mengetahui. Orang yang bercinta tahu siapa yang patut dicintainya. Cinta tidak perlu bertanya.Manusia boleh jatuh cinta tanpa membaca ilmiah atau novel tentang cinta. Mereka tahu apa yang perlu dilakukan. Tapi,cinta cuma tahu bercinta.Ia tidak tahu akan peraturan cinta jika tiada diberikan panduan.


Cinta Itu Hidup

Cinta adalah ibarat manusia,boleh berputik,lalu mekar serta boleh layu dan gugur. Cinta itu punya deria dan perasaan. Cinta mendengar cinta,berkata cinta,melihat cinta. Cinta ada segala-galanya. Sayang, benci,cemburu,gembira,sedih,tenang,tertekan,ketawa dan menangis. Cinta itu hidup sampai satu ketika ia akan menemui mati.Tapi ramai orang berharap agar cinta itu kekal selagi dia masih hidup dan tetap hidup walaupun telah mati.

Cinta Itu Suci

Sebagaimana yang banyak dikatakan orang,cinta itu suci. Sucinya cinta bukan bermakna ia tidak mengharap balasan. Cinta mengharap balasan cinta. Sucinya cinta bermakna ia tidak bernoda dan tidak pula berdosa Itulah sifat asal cinta,ia suci bagaikan anak yang baru lahir. Mereka yang kenal erti cinta akan cuba mengekalkan cinta itu sesuci mungkin. Mengekalkan cinta suci bermakna menjauhkan ia dari godaan nafsu yang tidak ada batasan.Kerana nafsulah cinta suci jadi bernoda dan berdosa.


Cinta Itu Mempesona

Cinta itu bukan saja indah,tapi mempersonakan. Ia bukan kerana cinta itu nakal sifatnya tapi kerana ia suci dan bersih. Ia adalah sebagaimana anda melihat pada anak kecil yang comel dan bersih. Dia senyum pada anda dan merapati anda. Anda terpesona kerana bukan saja ianya comel,tapi kerana dia adalah insan yang tidak berdosa. Kerana sifat cinta yang mempersona ini selalunya manusia itu berbuat silap bila bercinta.Apa saja yang dilakukan oleh kekasihnya…mempersonakannya dan nampak cantik serta betul walaupun itu adalah satu dosa dan akan menodai cinta itu sendiri. Itulah juga yang menyebabkan orang yang bercinta itu walaupun seorang yang bijaksana,akan menjadi bodoh kerana pesona cinta. Akal itu mampu dikalahkan oleh nafsu.Nafsu itu tidak bisa dikalahkan melainkan jika anda sentiasa ingat kepada Tuhan Maha Pencipta.Apakah itu Bukti Cinta?

Cinta perlukan bukti. Ramai orang percaya bahawa bukti cinta itu ialah mengorbankan atau menyerahkan apa saja yang kekasih anda mahu.Mereka percaya jika itu tidak berlaku,maka cinta itu tidak tinggi nilainya.

Sebenarnya anggapan itu tidak tepat. Jika anda beri semua yang dia mahu,apakah yang tinggal pada anda? Benarkah dia cinta pada anda bila dia mahukan pengorbanan anda?

Cinta sejati tidak memusnahkan atau merosakkan diri kekasih yang dicintai. Malah ia menjaga agar kekasih tetap suci dan selamat sebagaimana sucinya cinta itu sendiri

“Janganlah hendaknya kecintaan anda terhadap sesuatu itu membuatkan anda menjadi lupa dan kebencian anda terhadap sesuatu itu membuatkan anda menjadi hancur”- Saidina Umar Ibnul Khattab –

APA ITU CINTA

Isnin, 19 Julai 2010
Apakah Cinta itu?Mereka yang tidak menyukainya menyebutnya tanggung jawab,

Mereka yang bermain dengannya, menyebutnya sebuah permainan,

Mereka yang tidak memilikinya, menyebutnya sebuah impian,

Mereka yang mencintai, menyebutnya takdir.

Kadang Tuhan yang mengetahui yang terbaik, akan memberi kesusahan untuk menguji kita. Kadang Ia pun melukai hati, supaya hikmat-Nya bisa tertanam dalam.

Jika kita kehilangan cinta, maka pasti ada alasan di baliknya. Alasan yang kadang sulit untuk dimengerti, namun kita tetap harus percaya bahwa ketika Ia mengambil sesuatu, Ia telah siap memberi yang lebih baik.

Mengapa menunggu?

Karena walaupun kita ingin mengambil keputusan, kita tidak ingin tergesa-gesa.

Karena walaupun kita ingin cepat-cepat, kita tidak ingin sembrono.

Karena walaupun kita ingin segera menemukan orang yang kita cintai, kita tidak ingin kehilangan jati diri kita dalam proses pencarian itu.

Jika ingin berlari, belajarlah berjalan duhulu,

Jika ingin berenang, belajarlah mengapung dahulu,

Jika ingin dicintai, belajarlah mencintai dahulu.

Pada akhirnya, lebih baik menunggu orang yang kita inginkan, ketimbang memilih apa yang ada.

Tetap lebih baik menunggu orang yang kita cintai, ketimbang memuaskan diri dengan apa yang ada.

Tetap lebih baik menunggu orang yang tepat, Karena hidup ini terlampau singkat untuk dilewatkan bersama pilihan yang salah, karena menunggu mempunyai tujuan yang mulia dan misterius.

Perlu kau ketahui bahwa Bunga tidak mekar dalam waktu semalam,

Kota Roma tidak dibangun dalam sehari,

Kehidupan dirajut dalam rahim selama sembilan bulan,

Cinta yang agung terus bertumbuh selama kehidupan.

Kebanyakan hal yang indah dalam hidup memerlukan waktu yang lama, Dan penantian kita tidaklah sia-sia.

Walaupun menunggu membutuhkan banyak hal - iman, keberanian, dan pengharapan - penantian menjanjikan satu hal yang tidak dapat seorangpun bayangkan.

Pada akhirnya. Tuhan dalam segala hikmat-Nya, meminta kita menunggu, karena alasan yang penting.


♥~C-I-N-T-A~♥

Cinta adalah anugerah dari Tuhan yang maha esa yang tidak dapat dipisahkan dari kehidupan manusia. Cinta antara laki-laki dan perempuan telah ada sejak manusia pertama turun ke dunia hingga sekarang. Cinta merupakan bumbu penyedap hidup yang sementara ini yang dapat memberikan kebahagiaan yang sejati.

Cinta memang dapat membawa suka dan juka dapat membawa duka bagi orang-orang yang merasakannya. Berbagai problema cinta tercipta dari yang ringan hingga yang berat seperti naksir, cinta pada pandangan pertama, cinta bertepuk sebelah tangan, cinta segi tiga, cinta monyet, cinta harta, cinta palsu, cinta laura, dan cinta-cinta lainnya yang membuat dunia ini begitu menarik.

Menurut saya cinta itu adalah sesuatu yang sakral yang sebaiknya tidak bermain-main dengannya. Bermain cinta memang menyenangkan bagi sebagian orang. Akan tetapi dampak buruk atau efek yang dapat ditimbulkan bagi orang yang cintanya dimainkan akan sangat tidak menyenangkan.

Untuk itulah maka hargai cinta dan hormati cinta agar kita maupun orang lain di sekitar kita tidak terluka karena cinta. Berikut ini adalah tips cara dari organisasi.org bagaimana caranya agar kita bisa menikmati cinta tanpa harus melukai orang lain.1. Jangan jadi playboy/playgirl dan hindari playboy/playgirl

2. Jika tidak suka atau biasa saja jangan pacari orang itu, pdkt dulu

3. Katakan cinta jika kita yakin dia adalah pasangan hidup kita

4. Cinta dan nafsu birahi adalah dua hal yang berbeda (no free sex)

5. Carilah orang yang baik, setia, jujur dan cinta kepada kita

6. Jangan pacaran/menikah sebelum dewasa (21 tahun ke atas)

7. Kejarlah cinta sampai ke negeri Cina, berjuanglah demi cinta

8. Berbagilah cinta dengan orang-orang di sekitar kita

9. Cinta tidak harus memiliki. Lupakan dan coba lagi bila gagal

10. Bina cinta yang ada hingga nafas terakhir selamanya

11. Jangan pernah sakiti orang yang kita cintai dengan alasan apapun

12. Cinta sejati tidak dapat dibeli dengan uang tapi pengorbanan

13. Tuhan telah memberikan anda jodoh, temukanlah cinta anda

14. Cinta harus direstui agama, hukum, keluarga & masyarakatJangan pernah menyakiti hati orang lain baik bagi laki-laki maupun perempuan karena mereka memiliki akal pikiran, perasaan dan insting sehingga mereka akan patah hati dan terluka jika kita mengecewakannya. Orang yang rapuh dapat mati bunuh diri karena cinta. Orang yang dendam dapat melakukan tindakan kriminal atau perbuatan tidak menyenangkan kepada anda karena cinta. Oleh karena itu berhati-hatilah dengan cinta.

Semoga hidup anda menjadi indah dengan cinta.

p/s: Cinta itu buta, menyakitkan, satu penipuan @ apa??
Tepuk dada, tanya minda♥♥♥

Nama Menjadi Doa

SALAH satu perkara yang membezakan antara seorang individu dengan individu yang lain ialah nama.


Pemberian nama manusia adalah suatu perkara yang amat penting kerana seseorang itu akan dipanggil mengikut nama yang telah diberikan. Malah, nama juga ibarat penanda untuk dikenal pasti oleh orang lain.

Bagi para artis tempatan, mereka lebih senang menggunakan nama singkatan ataupun samaran untuk dikomersialkan kepada umum.

Sehinggakan nama komersial yang digunakan itu bunyinya jauh berbeza daripada nama asal yang sekadar menghiasi pada kad pengenalan mereka.

Ada yang mempersoalkan, wajarkah nama samaran digunakan sekadar untuk mempermudahkan promosi seseorang artis berkenaan ataupun mahu dilihat sebagai seorang artis yang glamor dan popular?

Mengikut sejarah Melayu, penggunaan nama samaran sudahpun wujud sejak zaman duhulu lagi seperti tokoh-tokoh Melayu, Tok Janggut yang nama asalnya adalah Mat Hassan Panglima Munas, Tok Gajah (Mat Kilau Imam Rasu), Datuk Maharaja Lela (Pandak Lam) dan Datuk Bahaman (Abdul Rahman).

Penggunaan nama samaran tersebut adalah untuk mempermudahkan pengaruh aura kekuatan mereka pada waktu itu. Sama seperti para artis, kebanyakan mereka mengubah nama secara keseluruhan atau mengambil nama singkatan adalah untuk memudahkan masyarakat umum mengingati mereka.

Ada juga yang mengubah nama kerana mahu mengikut konsep genre muzik yang dibawakan agar ia tampak selari dengan imej yang dibawakan.

Antara artis-artis terkenal yang menggunakan nama lain daripada nama asal ialah, Awie (Ahmad Azhar Othman), Abot (Norimah Muhammad), Ajai (Mohd Faizal Maas), Jay Jay (Mohd Fauzi Darus), Lydiawati (Salina Zaimon) dan Anita Sarawak (Ithnaini Mohamed Taib Salleh).

Bagaimanapun, ada juga sebilangan artis yang nama komersialnya digunakan oleh pihak syarikat rakaman atau syarikat produksi filem atau drama itu sendiri bagi memudahkan promosi produk yang dihasilkan.

Jaminan populariti


Sebagai seorang penerbit filem yang tersohor, Datuk Yusof Haslam tahu citarasa masyarakat mengenai pelakon-pelakon kegemaran mereka.

Bukan sahaja bergantung pada paras rupa atau nama, bakat lakonan perlu diutamakan.

Bagi Yusof, walaupun nama komersial diperlukan, seboleh-bolehnya, nama asal dikekalkan dengan gabungan nama tambahan lain.

“Saya mengambil contoh nama Fazira Wan Chik. Saya cuma menambahkan Erra di depan dan bila disebut, Erra Fazira, ia sedap didengar.

“Begitu juga dengan Ziana Zain yang nama asalnya Siti Roziana Zain. Pada pendapat saya mahu nama glamor macam mana sekalipun, biarlah nama asal masih ada kerana ia diberi oleh ibu bapa kita.

“Lagipun ia tidak menjamin populariti. Cuba lihat nama Datuk Siti Nurhaliza, namanya biasa dan orang kata kampung, tetapi dia mampu memberikan nilai komersial yang tinggi pada namanya dan semua ini kerana usaha kerja kerasnya.

“Ada nama artis yang sedap pun, popularitinya tidaklah tinggi mana. Jadi semua itu bergantung pada individu itu sendiri.

“Jika mempunyai nama yang sangat pelik dan memalukan, rasanya tidak salah untuk mengubah nama itu.

“Bagaimanapun, nama glamor tidak banyak membantu dalam karier artis kerana semua itu bergantung kepada rezeki masing-masing,” katanya.

Tambah Yusof, dia kurang gemar bila semakin ramai artis muda yang menggunakan nama yang berasal dari Barat.

Pengubahan nama seseorang artis sebenarnya merupakan peranan yang amat penting dalam industri hiburan tempatan. Ini kerana apabila seseorang itu menjadi artis, individu perlu menjadikan dirinya komersial, justeru nama yang glamor dan senang diingati peminat sangat penting sebagai penjenamaan kepada artis tersebut.

Selama lebih daripada 10 tahun berkecimpung dalam industri hiburan, Pengurus Artis dan Repertoir Warner Music, Che Mok atau nama sebenarnya Mukhtaza Ahmad, merasakan nama komersial mampu diingati sehingga akhir hayat walaupun pada satu tahap itu, artis berkenaan sudah tidak lagi berkecimpung dalam dunia seni.

Pernah menaikkan nama penyanyi-penyanyi popular seperti Siti Sarah, Spider, Exist, Elly Mazlein, Deja Moss, Farahdiya, In Team, Ahli Fiqir dan Jinbara, Che Mok memberitahu, kebanyakan artis yang memiliki nama yang panjang akan diringkaskan atau diubah berdasarkan perbincangan yang dibuat antara syarikat rakaman dan pihak artis.

“Kita perlu ingat, selain bakat dan paras lupa, nama juga antara yang akan menjadi perhatian umum dan jika kita menggunakan nama panjang, ia menyukarkan orang luar untuk mengingati artis tersebut.

“Tetapi perlu berhati-hati ketika pemilihan nama dibuat kerana nama pendek yang kurang sedap didengar mampu menjejaskan imej artis itu sendiri.


“Ada juga artis yang mahu menggunakan nama gelaran yang dipanggil sejak kecil untuk dikomersialkan dan kami akan lihat adakah ia sesuai dengan imej, konsep lagu serta ‘kecantikan’ nama tersebut,” katanya yang sedang dalam proses membentuk bintang kelahiran program realiti TV, MyStarz LGiaitu Wana, Nashrin dan Tom.

Bagaimanapun, tegas Che Mok, penukaran nama seseorang artis itu bukan kerana populariti ataupun mengharapkan penjualan album yang tinggi, tetapi cukup jika dapat menarik perhatian umum.

Malah, dia juga tidak bersetuju jika ada yang mengatakan artis-artis mengubah nama mereka untuk tampil lebih urban.

“Bagi saya, nama kampung juga boleh menjadi komersial jika sedap didengar dan tidak semestinya nama-nama urban mudah diingati dan perlu diingat, seseorang artis itu akan mempunyai pelbagai golongan peminat, tidak kira sama ada orang bandar atau kampung.

“Apapun, berdasarkan pengamatan saya, artis-artis kini ramai yang selesa menggunakan nama asal mereka untuk dikomersialkan pada umum. Seingat saya, nama artis yang pernah saya cadangkan ialah Tiar Jinbara (Shamsul Bakhtiar Zakaria),” katanya.

Maksud buruk

Namun begitu di sebalik pelbagai nama glamor yang dipilih mewakili diri mereka sebagai artis, ada sesuatu yang negatif di sebaliknya. Pemilihan nama-nama artis untuk dikomersialkan sebenarnya amat penting, lebih-lebih bagi golongan Islam, agar maksudnya tidak memberi maksud yang buruk.

Menurut Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Perdana (JPM), Senator Datuk Dr. Mashitah Ibrahim, pemilihan nama komersial artis amat penting kerana nama yang digunakan akan sentiasa disebut-sebut dan menjadi doa kepada artis berkenaan.

“Tidak salah jika ingin menggunakan nama gelaran kerana Nabi Muhammad S.A.W juga pernah memberi nama gelaran kepada sahabatnya, Abdul Al-Rahman kepada Abu Hurairah r.a. kerana kegemarannya bermain dengan anak kucing.

“Begitu juga dengan Saidina Abu Bakar yang mendapat gelaran As-Siddiq kerana sentiasa membenarkan setiap perkataan dan tindakan Nabi Muhammad S.A.W. Peristiwa yang membawa kepada gelaran ini ialah apabila berlakunya peristiwa Isra dan Mikraj.


“Macam nama seorang artis bernama Fana, bukan mahu mengkritik, tetapi sekadar mahu memberitahu bahawa maksudnya adalah hancur, teruk dan rosak. Itu adalah satu doa jika nama itu kerap disebut oleh teman-teman serta peminat.

“Saya faham, mereka merupakan artis dan kadang kala mereka perlu menukar nama untuk perhatian umum, tetapi biarlah nama yang dipilih itu nama yang baik dan boleh dijadikan doa,”

p/s: nama sy, atok sy yg bg...thanks atok.. ;-)

Mus'ab ibn 'Umayr: The iron determination

I wanna share a beautiful story about a Sahabah, Mus'ab ibn 'Umayr, a fine young and rich boy, who forgo the worldly comfort in seeking the pleasure of Allah in the deen.


Here how it goes.

Although the Muslims enjoyed peace and security in the land of the Negus, they longed to be in Makkah in the company of the noble Prophet. So when a report reached Abyssinia that the conditions of the Muslims in Makkah had improved, Musab was among the first to return to Makkah. The report was in fact false and Musab once again left for Abyssinia. Whether he was in Makkah or Abyssinia, Musab remained strong in his new faith and his main concern was to make his life worthy of his Creator.

When Musab returned to Makkah again, his mother made a last attempt to gain control of him and threatened to have him tied up again and confined. Musab swore that if she were to do that, he would kill everyone who helped her. She knew very well that he would carry out this threat for she saw the iron determination he now had.

Separation was inevitable. When the moment came, it was sad for both mother and son but it revealed a strong Persistence in kufr on the part of the mother and an even greater persistence in iman on the part of the son. As she threw him out of her house and cut him off from all the material comforts she used to lavish on him, she said:

"Go to your own business. I am not prepared to be a mother to you." Musab went up close to her and said: "Mother, I advise you sincerely. I am concerned about you. Do testify that there is no god but Allah and that Muhammad is His servant and His Messenger." "I swear by the shooting stars, I shall not enter your religion even if my opinion is ridiculed and my mind becomes impotent," she insisted.

Musab thus left her home and the luxury and comforts he used to enjoy. The elegant, well-dressed youth would henceforth be seen only in the coursest of attire. He now had more important concerns. He was determined to use his talents and energies in acquiring knowledge and in serving God and His Prophet.

One day, several years later, Musab came upon a gathering of Muslims sitting around the Prophet, may God bless him and grant him peace. They bowed their heads and lowered their gaze when they saw Musab, and some were even moved to tears. This was because his jalbab was old and in tatters and they were immediately taken back to the days before his acceptance of Islam when he was a model of sartorial elegance.

The Prophet looked at Musab, smiled gracefully and said: "I have seen this Musab with his parents in Makkah. They lavished care and attention on him and gave him all comforts. There was no Quraysh youth like him. Then he left all that seeking the pleasure of God and devoting himself to the service of His Prophet." The Prophet then went on to say:

"There will come a time when God will grant you victory over Persia and Byzantium. You would have one dress in the morning and another in the evening and you would eat out of one dish in the morning and another in the evening."

In other words, the Prophet predicted that the Muslims would become rich and powerful and that they would have material goods in plenty. The companions sitting around asked the Prophet: "O Messenger of Allah, are we in a better situation in these times or would we be better off then?" He replied: "You are rather better off now than you would be then. If you knew of the world what I know you would certainly not be so much concerned with it."Haramkan Pemakaian Tudung

Ahad, 18 Julai 2010
haramkan tudung?? baca sampai habis, pastu komen Isu pengharaman pemakaian tudung di IPTA dan IPTS di malaysia Ahli ahli parlimen negara sudah mendapat kata sepakat bagi mengharamkan pemakaian tudung bagi pelajar wanita di ipta dan ipts di malaysia ini berikutan dengan faktor faktor kesihatan. Ini kerana pelajar pelajar wanita yang memakai tudung ini didapati kurang mendapat prestasi yang agak cemerlang. Kenyataan ini juga disahkan oleh pakar-pakar di hospital selayang yang membuat kajian terperinci pemakaian tudung ini. Mereka berkata tudung ini akan menyebabkan pengedaran udara yg kurang dan menyebabkan kepala yg melindungi otak akan menjadi kurang segar dan akan menjadikan otak mereka tidak aktif seperti pelajar-pelajar yg tidak memakai tudung.


Jadi bagaimana isu ini boleh berlaku topik ni sengaja ditulis dan hanya disiarkan kecil sahaja di bahagian muka surat yg sekiranya tidak deteliti tidak akan nampak.adakah kerajaan malaysia takut akan hal ini.yang dulu begitu marah terhadap singapura yg memberhentikan 2 org murid perempuan kerana memakai tudung ke sekolah.

Ape susah jadi dengan isu ini diam begitu sahaja kan.sekarang ape sudah jadi paku dulang paku serpih mengata orang dia yang lebih.Sekranag malaysia sanggup mengHARAMKAN pemakaian tudung pihak JAKIM juga tidak dapat berbuat apa apa dengan isu ini.

Ini kerana semuaya terletak di tangan menteri menteri di malaysia. bagaimana pula dengan Pak Lah yg selalu menjadi imam di masjid masjid adakah die juga bersetuju dengan isu pengharaman pemakaian tudung ini. jadi bagaimana seorang imam boleh setuju tentang pengharaman pemakaian tudung ini.

Bagi pihak universiti islam antarabangsa malaysia UIAM).International islamic university malaysia (IIUM) juga hanya menunggu dan lihat sahaja apa yang akan terjadi.universiti ini dahulu yg mewajibkan setiap pelajar wanitanya memakai tudung apabila memasuki kawasan universiti kini hanya mengambil endah tak endah sahaja mengapa MALAYSIA sekarang ini.

MALAYSIA yang dulunya dikenali kerana agama rasminya adalah agama islam. kiniboleh mengharamkan pemakaian tudung di malaysia yang kita semua sudah maklum sebagai seorang wanita islam wajib memakai tudung. isu ini sengaja tidak digembar gemburkan agar tidak mahu berlaku kekecohan ataupun ape-ape reformasi. Pihak media massa seperti TV juga tidak mahu mengambil inisiatif bagi membetulkan semua ini. adakah malaysia sudah lemah... pihak menteri juga sudah mengeluarkan notis bagi pengharaman pemakaian tudung ini di semua IPTA dan IPTS dan juga akan menghantar notis ini ke sekolah-sekolah.

Pihak menteri juga telah menyenaraikan beberapa jenis tudung yang haram dipakai sewaktu berada di dalam sekolah ataupun kawasan kampus antara jenis tudung yang tidak boleh dipakai ialah:-1)TUDUNG SAJI

2)TUDUNG PERIUK

3)TUDUNG TERMOS

4)TUDUNG CAT

UTM Bloggers


Photobucket
Sah Milik : http://mrundercover90.blogspot.com/. Dikuasakan oleh Blogger.