Laksa Johor

Isnin, 13 Julai 2009



BAHAN UNTUK KUAH:

500 gm ikan kembung (rebus, ambil isinya dan kisar)

2 liter santan (2 biji kelapa)

40 gm udang kering (rendam dan kisar)

50 ml air asam jawa

60 ml minyak masak

50 gm daun kesom (kisar halus)



BAHAN UNTUK PES:

2 sudu besar ketumbar

1 sudu besar serbuk jintan manis

2 sudu besar serbuk kari

2 sudu besar cili



BAHAN KISAR:

6 ulas bawang merah

5 ulas bawang putih

2 sudu kecil lada hitam



BAHAN HIASAN:

Timun (potong nipis dan memanjang)

Lada merah (hiris)

Bawang besar (hiris)

Daun selom

Kacang panjang (hiris halus)

Telur rebus dan belah dua

Limau kasturi (belah dua)

Sedikit lobak masin

Sedikit taugeh

Sedikit hirisan daun selom

Sambal belacan



CARA MENYEDIAKAN:

1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga naik bau.

2. Masukkan pes dan kacau hingga terbit minyak.

3. Masukkan santan dan kacau perlahan.

4. Masukkan isi ikan, udang kering dan air asam jawa.

Selepas beberapa minit masukkan daun kesom.

5. Kacau perlahan dan masukkan garam, gula secukup rasa, dan biarkan mendidih.

6. Boleh dihidangkan bersama spageti dan bahan hiasan.

0 Kata Kau:

UTM Bloggers


Photobucket
Sah Milik : http://mrundercover90.blogspot.com/. Dikuasakan oleh Blogger.