Lemak Tempoyak Ikan Patin

Isnin, 13 Julai 2009



BAHAN-BAHAN:

2 ekor ikan patin

250 ml santan

3 batang serai (ketuk)

4 sudu besar tempoyak

1 keping asam gelugur

3 tangkai cili merah (belah 2)

3 tangkai cili hijau (belah 2)

2 biji tomato (potong 4)

Garam

Air secukupnya



BAHAN KISAR:

15 ulas bawang merah

10 tangkai cili padi

2 cm kunyit hidup



CARA MENYEDIAKAN:

1. Bersihkan ikan patin dengan asam jawa.

2. Masukkan bahan kisar ke dalam periuk bersama santan dan serai.

3. Kacau perlahan di atas api sederhana. Tuangkan sedikit air.

4. Masukkan ikan, tempoyak dan asam gelugur.

5. Kacau semula selama 10 minit kemudian masukkan cili dan tomato.

6. Akhir sekali tambahkan garam secukup rasa.

0 Kata Kau:

UTM Bloggers


Photobucket
Sah Milik : http://mrundercover90.blogspot.com/. Dikuasakan oleh Blogger.