Couple itu HARAM ???

Sabtu, 8 Oktober 2011

EPISOD 1
"Pehh..cun siot !", kata si A sambil membuat bunyi cencurut laut Antartika.
"Ni kalo jadi bini aku ni tak kuar umah la aku nampaknye", kata si B pulak sambil mengenyit-ngenyit matanya yang hanya terbuka setengah sentimeter (cm).
"Huiyyo.. (terkesima)", tak lepas pandangan si C melihat si dia yang terkinja-kinja di tepi jalan. Hampir sahaja cecair yang mengandungi enzim amilase di mulutnya terkeluar daripada tempat tadahan.
Beginilah respon kawan-kawan kita apabila melihat perempuan cantik. Pantang lalu depan mata, habis semuanya dipanah oleh mata-mata liar. Mungkin mereka tidak tahu bahawa panahan mata itu akan berbalik pada mereka sendiri akhirnya. Sedih. Kadang-kadang aku sendiri tak kuat untuk istiqomah dalam hal-hal macam ni. Tapi sentiasalah berdoa moga-moga diberi kekuatan oleh Allah S.W.T. supaya kita dapat melawan dan mendidik nafsu yang tak pernah lesu.
Menjaga pandangan bukannya perkara yang boleh dipandang remeh. Ia merupakan suruhan Allah S.W.T. kepada setiap individu Muslim yang beriman.
Firman Allah S.W.T dalam Surah An-Nur ayat 30 :
"Katakanlah (wahai Muhammad) kepada orang-orang lelaki yang beriman supaya mereka menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram) dan memelihara kehormatan mereka. Yang demikian itu lebih suci bagi mereka; sesungguhnya Allah Amat Mendalam PengetahuanNya tentang apa yang mereka kerjakan."
Juga dalam Surah An-Nur ayat 31 :
"Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram) dan memelihara kehormatan mereka.."
Jika seseorang individu itu tidak menjaga pandangannya, mungkin dia akan terjebak ke dalam maksiat yg lebih besar iaitu ZINA. Kalau ditafsirkan pemerhatian dan mungkin sedikit pengalaman aku, sequence ke arah zina ni lebih kurang begini:
Pandangan > Lintasan hati > Khayalan > Keinginan > Tindakan > Zina kecil > Zina besarSebenarnya sequence ni memang reliable jika difikir secara logik akal yang sihat. Malah, ramai ulama-ulama dan ustaz-ustaz yang berpendapat sama seperti pendapat yang aku terangkan di atas tu, iaitu zina besar bermula daripada zina kecil, yang akhirnya bercambah menjadi dahan-dahan maksiat yang merimbun. Zina bermula dengan pandangan yang tidak terkawal. Daripada pandangan sedemikian, kita semakin mendekati zina.

Untuk lebih faham lagi konsep 'mendekati' di sini, kita ambil satu contoh. Katakan Ali ingin ke kedai yang jaraknya, let say 1220 langkah. Apabila Ali melangkah setapak keluar daripada rumah itu sahaja dia sudah dikira mendekati kedai tersebut, setuju? Jadi, pandangan yang tidak terkawal itu ibarat langkah pertama ke arah zina.
Part 'Tindakan' tu dah bersepah di merata-rata tempat. Paling berlambak di shopping complex & universiti. Untuk pengetahuan anda, disekeliling aku pun ada sebenarnya. Apa benda 'Tindakan' yang aku maksudkan ni sebenarnya? "COUPLE".full stop.
Jika pandangan sahaja dah dikhuatiri akan membawa kepada zina, apatah lagi bercouple? Orang yang berakal sihat sepatutnya tiada masalah nak jawab soalan ni.
Aku anggap mereka yang bercouple ini tidak tahu hukum yang sebenarnya. So, artikel ni adalah bertujuan untuk berkongsi dan MEMBERI TAHU. Jika ada sesiapa yang tengah bercouple atau hampir nak bercouple,dan merasakan maklumat dalam artikel ni akan menghalang niatnya untuk bercouple, maka hati-hati. Syaitan itu sentiasa mengajak ke arah kejahatan. Jika ingin mengikut nafsu syaitan juga, then go for it. Tapi ingat azab Allah di akhirat nanti takkan ada penangguhan.Selepas membaca artikel ni fikirlah kenapa Islam mengharamkan gejala 'couple' sebelum nikah.
( Artikel yang dimaksudkan penulis : JANGAN DEKATI ZINA smiley-cool )


EPISOD 2
InsyaALLAH dalam Episod 2 ni aku nak tekankan lagi mengenai penjelasan 'mendekati' atau 'menghampiri' kerana aku merasakan bahagian ni penting untuk kita fahami betul-betul supaya kita dapat mematuhi perintah Allah S.W.T. dalam surah Al-Isra' ayat 32 iaitu :
"Dan janganlah kamu menghampiri zina, sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji dan satu jalan yang jahat (yang membawa kerosakan)."
Terang lagikan bersuluh. Kekejian perbuatan zina ini bukan dinyatakan oleh manusia, tetapi dinyatakan oleh Yang Maha Mengetahui. Apabila Allah S.W.T sendiri mengatakan zina ini keji dan satu jalan yang buruk, sudah pasti kecelakaannya maha dahsyat.
Berbalik kepada penjelasan tentang 'menghampiri', sedangkan menghampiri zina sudah diharamkan, inikan pula melakukannya. Contoh menghampiri zina adalah seperti melihat gambar lucah, berdua-duaan lelaki dan wanita ajnabi, pergaulan bebas antara jantina berlainan (ikhtilat) dan juga melihat aurat orang lain.
(contoh yang paling banyak : berjalan berdua-duaan dan beriring-iringan. Walaupun tak berpegangan tangan, tapi amat menjelikkan) 
Kuatkanlah hati kita wahai kawan-kawanku sekalian, supaya kita berupaya menegakkan kebenaran yang satu ini. Jangan sesekali diikut tuntutan nafsu. Jangan sesekali patuh pada ajakan syaitan laknatullah dan tertipu dengan tipu daya mereka. Ingatlah bahawa mereka pernah menipu moyang kita, Nabi Allah Adam a.s. dan Hawa.
Surah Al-A'raf ayat 20 :
"Setelah itu maka Syaitan membisikkan (hasutan) kepada mereka berdua supaya (dapatlah) dia menampakkan kepada mereka akan aurat mereka yang (sekian lama) tertutup dari (pandangan) mereka, sambil dia berkata: Tidaklah Tuhan kamu melarang kamu daripada(menghampiri) pokok ini, melainkan (kerana Dia tidak suka) kamu berdua menjadi malaikat atau menjadi dari orang-orang yang kekal (selama-lamanya di dalam Syurga)."

Jika kita lihat Surah Al-A'raf ayat 19, Allah telah berfirman kepada Adam dan Hawa supaya jangan MENGHAMPIRI sepohon pokok di syurga. Larangan sebenarnya adalah supaya Adam dan Hawa tidak memakan buah pokok tersebut.
"Dan wahai Adam! Tinggallah engkau dan isterimu di dalam Syurga serta makanlah dari makanannya sepuas-puasnya apa sahaja kamu berdua sukai dan janganlah kamu hampiri pokok ini, (jika kamu menghampirinya) maka akan menjadilah kamu dari orang-orang yang zalim."


Merujuk kepada larangan Allah S.W.T. kepada kita supaya tidak menghampiri sesuatu itu, amat jelas bahawa perkara yang dilarang itu dapat memberi mudarat yang besar sehinggakan menghampirinya pun tidak dibenarkan! Ini bertujuan untuk menghindari perkara-perkara mungkar sehingga ke akar-akarnya. Lihatlah betapa kasihnya Allah kepada kita.
Adakah kita ingin mengulang kesilapan Adam dan Hawa sedangkan pengajaran sudah ada di depan mata? Bodohlah orang-orang yang membutakan mata hatinya tanpa ingin mengambil pelajaran.
Mengikut kaedah usul fiqh, sesuatu yang membawa kepada haram, maka hukumnya haram. So, equation ber'couple' sebelum nikah adalah :
couple = menghampiri zina
menghampiri zina = haram 
maka, couple = haram (very simple equationsmiley-wink )

Tapi, juga ingin diingatkan di sini, apabila ber'couple' sebelum nikah itu hukumnya haram, bukanlah bermakna kita boleh bergaul dengan jantina berlawanan sesuka hati dengan menjadikan alasan "kami tak bercouple, kami hanya berkawan".
Berbalas-balas mesej di YM dan tidak lupa mengucapkan selamat pagi dan malam kepada 'kawan'nya yg satu itu diselangi dengan perbualan telefon yang berpanjangan tanpa membicarakan hal-hal yang penting bukanlah jaminan bahawa kita tidak mendekati zina. BUKAN PERKATAAN 'COUPLE' ITU YANG MEMBUATKAN HUKUMNYA HARAM MELAINKAN PERBUATAN KETIKA BER'COUPLE' ITU SENDIRI. Jika anda tidak ber'couple' sekali pun anda dilarang bergaul bebas tanpa batas syara' antara lelaki dan wanita ajnabi.
Ada suatu ketika seorang kawan mempersoalkan tentang bagaimana hendak mengenal calon suami/isteri jika tidak ber'couple'. Ingatlah bahawa Islam itu bersifat syumul. Tidak ada suatu hal pun tidak diajar oleh Islam. Islam telah pun menyediakan garis panduan yang paling sempurna tanpa melibatkan maksiat dalam hal berkaitan mengenali pasangan untuk tujuan pernikahan.
Amat menyedihkan apabila orang Islam sendiri yang menanyakan soalan sebegini. Ia tidak sepatutnya berlaku. Apa ertinya kita menganut Islam jika kita tidak mengetahui ajaran-ajarannya?
Tapi tidak mengapa, inilah tujuan saya menulis tulisan sebegini untuk berkongsi ilmu dan memberitahu. Untuk soalan tadi, kita sambung seterusnya...


EPISOD 3:  Cara-cara mengenali pasangan selain daripada ber'couple'.
Sebagai agama yang paling sempurna dan satu-satunya agama yang diredhai Allah, Islam telah pun menggariskan panduan untuk diikuti oleh penganutnya berkenaan hal pra-perkahwinan. Cara yg dianjurkan Islam untuk pasangan yang ingin berkahwin kenal-mengenali adalah melalui cara pertunangan.
Tapi amat menyedihkan apabila paradigma masyarakat tentang konsep pertunangan sudah tersimpang jauh dari kebenaran. Buktinya, pertunangan yang sepatutnya dijadikan tempoh untuk lelaki & wanita HANYA saling mengenali telah dijadikan 'lesen' untuk pasangan tersebut berdua-duaan tanpa mahram, ibarat pasangan yang sudah bernikah. Konsep ini salah sama sekali !
Memetik kata-kata Ustaz Hassan Din dalam Al-Kuliyyah di bawah topik "Jodoh" di TV3 bertarikh 28 Julai 2006 berkenaan konsep pertunangan dalam Islam, beliau berkata, "Dalam masa pertunangan inilah kedua-dua pihak lelaki dan wanita akan saling mengenali antara satu sama lain, bagi memastikan adakah ini merupakan pasangan hidupnya yang sebenar. Jika kedua-duanya sudah bersetuju, barulah pernikahan dilangsungkan."
Sebagai contoh, katakan Superman sudah bersedia untuk berkahwin (maksud 'bersedia' di sini adalah bersedia dari segi kewangan, keadaan, mental serta fizikal). Dan sekarang adalah masa yang sangat sesuai dan ideal untuknya mendirikan rumah tangga. Pada masa yang sama juga dia sudah mempunyai calon sendiri, katakan si 'Cinderella' (bukan nama sebenar).
Superman berhasrat untuk memperisterikan si 'Cinderella'. Superman yang sangat faham akan konsep pertunangan pun terus berjumpa dengan kedua ibu bapa si 'Cinderella' dan menyatakan hasratnya untuk menyunting bunga rafflesia di taman (merisik). Apabila ibu bapa si 'Cinderella' sudah bersetuju dan si 'Cinderella' juga sudah bersetuju apabila diberitahu oleh ibu bapanya, Superman pun menghantar rombongan keluarganya untuk meminang si 'Cinderella'. Tidak timbul langsung hal-hal maksiat kan? Kan cantik tu. Dan apabila si 'Cinderella' sudah menjadi tunangan Superman, maka HARAM bagi lelaki lain meminang si 'Cinderella', walaupun lelaki itu adalah 'Professor Gadget' (bukan nama sebenar).
"Lelaki boleh la, kalau perempuan? Takkan perempuan nak merisik lelaki pula, perigi cari timba namanya tu". Mungkin inilah suara-suara yang bakal berkumandang memberikan respon. Ok. Mari kita sama-sama menelusuri kembali sirah perkahwinan agung, Muhammad S.A.W. dan Siti Khadijah r.a.. Saya yakin ramai yang akan mengakui bahawa perkahwinan agung ini dimulakan oleh Siti Khadijah r.a. dahulu. Ini telah pun diajar dalam subjek Sirah di sekolah agama. Pada mulanya, Siti Khadijah r.a. menyatakan hasrat hatinya kepada pakcik Rasulullah S.A.W. iaitu Abbas, agar merisik baginda.


Setelah baginda bersetuju, barulah keluarga baginda menghantar rombongan meminang Siti Khadijah r.a.. Begitulah yang diajarkan sirah kepada kita. Lalu, apa salahnya jika wanita yg memulakan dahulu? Malah wanita sebegini lebih mulia daripada wanita yang hanya menunggu dipinang oleh putera raja kayangan.
Ustaz Hassan Din juga turut menegaskan bahawa pasangan yang bertunang diharamkan bergaul bebas seperti suami isteri. Mereka masih tetap terikat dengan batas-batas pergaulan antara lelaki dan wanita ajnabi. Tempoh bertunang hanyalah tempoh kenal-mengenal, bukannya tempoh melayan-layan perasaan cinta. Beliau menambah,
"Dan jika dalam tempoh pertunangan itu didapati kedua-dua pasangan ini tidak secocok atau tidak serasi, maka pertunangan bolehlah diputuskan secara baik melalui persetujuan kedua-dua belah pihak." 
Jika konsep pertunangan ini dilihat dengan mata hati yanang diselaputi iman dan taqwa, akan terzahir berbagai hikmah yang telah ditetapkan oleh Yang Maha Bijaksana. Selain menghindari maksiat, pertunangan juga dapat memelihara maruah kedua-dua keluarga yang terlibat. Kalau pun pertunangan diputuskan, kedua-dua pihak keluarga masih dapat meneruskan silaturrahim yg sudah terbina, tanpa rasa dendam dan benci.
Maka dengan lahirnya ketiga-tiga episod ni, diharap jelaslah kepada kita serba sedikit tentang hukum ber'couple' sebelum nikah dan bagaimana cara yang sebenarnya untuk kita mengenali pasangan untuk tujuan pernikahan.

Dengan ini, saya menyeru diri saya sendiri dan kawan-kawan sekalian supaya tinggalkanlah maksiat cinta nafsu syaitan laknatullah ini secepat mungkin. Bagi mereka yang ber'couple' tu, cepat-cepat lah break up. Kita ni dah la amal tak banyak, sembahyang pula ada yang tinggal. ditambah pula dengan dosa 'couple' lagi (dosa berdua-duaan, zina mata, zina telinga, zina tangan, zina kaki dan zina hati).Dibuatnya esok mati,macam mana? Memanglah dosa masing-masing tanggung, tapi jika dah mati orang lain juga yang tolong mandikan, kapankan, tanamkan.
Dan janganlah pula kita menjadi orang yang menjadikan hawa nafsu sebagai tuhannya. Firman Allah dalam Surah Al-Jaathiyah ayat 23 :
"Dengan yang demikian, bagaimana fikiranmu (wahai Muhammad) terhadap orang yang menjadikan hawa nafsunya: Tuhan yang dipatuhinya dan dia pula disesatkan oleh Allah kerana diketahuiNya (bahawa dia tetap kufur ingkar) dan dimeteraikan pula atas pendengarannya dan hatinya serta diadakan lapisan penutup atas penglihatannya? Maka siapakah lagi yang dapat memberi hidayat petunjuk kepadanya sesudah Allah (menjadikan dia berkeadaan demikian)? Oleh itu, mengapa kamu (wahai orang-orang yang ingkar) tidak ingat dan insaf?"
Apabila sudah diketahui hukum-hukum Allah, maka hendaklah kita patuhinya. Yang haram segera ditinggalkan. Harap kita tidak menjadi seperti mereka yang di dalam firman Allah S.W.T. dalam Surah Al-Jaathiyah ayat 7-11 :
Kecelakaanlah bagi tiap-tiap pendusta yang berdosa; (7) Yang mendengar ayat-ayat penerangan Allah sentiasa dibacakan kepadanya, kemudian dia terus berlagak sombong (enggan menerimanya), seolah-olah dia tidak mendengarnya; oleh itu gembirakanlah dia dengan azab seksa yang tidak terperi sakitnya. (8) Dan apabila sampai ke pengetahuannya sesuatu dari ayat-ayat penerangan Kami, dia menjadikannya ejek-ejekan; mereka yang demikian keadaannya, akan beroleh azab yang menghina. (9) Di hadapan mereka (di akhirat kelak) ada Neraka Jahanam (yang disediakan untuk mereka) dan apa jua yang mereka usahakan, tidak dapat menyelamatkan mereka sedikit pun; demikian juga yang mereka sembah atau puja selain Allah, tidak dapat memberikan sebarang perlindungan dan (kesudahannya) mereka akan beroleh azab seksa yang besar. (10) Al-Quran ini ialah hidayat petunjuk yang cukup lengkap dan orang-orang yang kufur ingkar akan ayat-ayat penerangan Tuhannya, mereka akan beroleh azab dari jenis azab seksa yang tidak terperi sakitnya. (11) 
Bagi mereka yang mungkin sudah agak lama mengamalkan maksiat cinta ini dalam kehidupan seharian mereka, mungkin agak sukar untuk meninggalkannya. Namun ingatlah firman Allah S.W.T. dalam Surah Al-Baqarah ayat 216 :
"..dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya."
Dan semoga kita semua diberi kekuatan iman dan taqwa oleh Allah S.W.T. untuk menegakkan Islam di dalam diri kita. Kerana ramai kawan-kawan kita di luar sana yang sudah tahu halal haram tapi masih melakukan yang ditegah mungkin disebabkan mereka tak punya kekuatan. Dan percayalah kepada qada' dan qadar Allah S.W.T., jika ada jodoh takkan ke mana, jika bukan di dunia yang sementara ni, di syurga yang kekal abadi Insya Allah. Tapi jika bukan jodoh, berkorbanlah nyawa hatta anda mempunyai 100 nyawa sekalipun, nescaya takkan kesampaian.


Wallahua'lam.


Glossari
 • istiqamah = tetap, konsisten
 • sequence = turutan
 • reliable = boleh dipertanggungjawab / boleh pakai
 • let say = katakanlah
 • part = Bahagian
 • So = jadi
 • go for it = teruskan
 • ajnabi = (Bahasa Arab) boleh dinikahi
 • ikhtilat = (Bahasa Arab) Percampuran (antara lelaki dan perempuan); biasa merujuk kepada pergaulan bebas antara lelaki dan perempuan
 • laknatullah = dilaknat oleh Allah
 • equation = persamaan
 • syumul = sempurna
 • sirah = kisah Nabi

Hadis Tentang Cinta

Jumaat, 7 Oktober 2011
Begitu banyak peluang yang Allah berikan, yang Rasulullah tunjukan, untuk menjadi mulia dengan cinta. Bukan menjadi terhina dan terpuruk, karenanya. Semoga hadits-hadits cinta ini bisa mengantarkan kita untuk sedikit demi sedikit memahami cinta yang menyelamatkan. Cinta yang menerbangkan kita ke surga-Nya, Insya Allah.


Cinta yang memberikan cahaya“Sesungguhnya diantara hamba-hamba Allah itu ada beberapa orang yang bukan nabi dan syuhada menginginkan keadaan seperti mereka, karena kedudukannya disisi Allah. Sahabat bertanya :“Ya Rasulullah, tolong kami beritahu siapa mereka ? Rasulullah SAW. Menjawab : Mereka adalah satu kaum yang cinta mencintai dengan ruh Allah tanpa ada hubungan sanak saudara, kerabat diantara mereka serta tidak ada hubungan harta benda yang ada pada mereka. Maka, demi Allah wajah-wajah mereka sungguh bercahaya, sedang mereka tidak takut apa-apa dikala orang lain takut, dan mereka tidak berduka cita dikala orang lain berduka cita” (H.R. Abu Daud)

Cinta yang menggugurkan dosa“Sesungguhnya seorang muslim apabila bertemu saudaranya yang muslim, lalu ia memegang tangannya (berjabat tangan) gugurlah dosa keduanya sebagaimana gugurnya daun dan pohon kering jika ditiup angin kencang. Sungguh diampuni dosa mereka berdua, meski sebanyak buih dilaut” (H.R. Tabrani)

Cinta yang memberikan keteduhan“Sesungguhnya Allah SWT pada hari kiamat berfirman : “Dimanakah orang yang cinta mencintai karena keagungan-Ku? Pada hari ini Aku akan menaungi dengan menunggu-Ku dihari yang tiada naungan melainkan naungan-Ku” (H.R. Muslim)

Cinta yang berbalas cinta“Allah swt berfirman, “pasti akan mendapat cinta-Ku orang-orang yang cinta mencintai karena Aku, saling kunjung mengunjungi karena Aku dan saling memberi karena Aku” (Hadits Qudsi)

Karena cinta, dicintai-Nya“Bahwa seseorang mengunjungi saudaranya di desa lain, lalu Allah mengutus malaikat untuk membuntutinya. Tatkala malaikat menemaninya malaikat berkata,“Kau mau kemana ?”Ia menjawab, “Aku ingin mengujungi saudaraku di desa ini”Malaikat terus bertanya, “Apakah kamu akan memberikan sesuatu pada saudaramu ?”Ia menjawab, “Tidak ada, melainkan hanya aku mencintainya karena Allah SWT”Malaikat berkata, “Sesungguhnya aku diutus Allah kepadamu, bahwa Allah mencintaimu sebagaimana kamu mencintai orang tersebut karena-Nya” (H.R. Muslim)Tiga cinta yang manisTiga perkara, yang barang siapa memilikinya, ia dapat merasakan manisnya iman, yaitu cinta kepada Allah dan Rasul melebihi cintanya kepada selain keduanya, cinta kepada seseorang karena Allah dan membenci kekafiran sebagaimana ia tidak mau dicampakan ke dalam api neraka” (H.R. Bukhari-Muslim)

Kutip : La Tahzan For Broken Hearted Muslimah

=League of Legends={LoL}

Selasa, 4 Oktober 2011League of Legends (often abbreviated as LoL, and sometimes as LofL) is an action RTS video game developed and published by Riot Games forMicrosoft Windows, inspired by the Defense of the Ancients (DotA) map for Warcraft III: The Frozen Throne. It was first announced on October 7, 2008, and released on October 27, 2009. The game was in a closed beta from April 10, 2009, to October 22, 2009. It then transitioned to open beta until release.Gameplay

General

Players are formed into 2 even teams of Champions, 3v3 or 5v5. As of August 2011, there are 81 different released champions.[7] Each team starts at opposing sides of a map in an area called the "fountain", near what is called a "Nexus". A match is won when either the opposing team's Nexus is destroyed or the other team surrenders. To destroy a Nexus, each team must work through a series of towers called "Turrets". Turrets are often placed along a path to each base referred to as a "Lane". Along the way, each player gains levels from killing the opposing team's champions and "Minions" (small NPCs that constantly spawn and attack the other team) and defeating neutral monsters (some of which grant buffs known as crests upon death). Completing objectives rewards players with gold which is used to purchase items. In League of Legends, each player starts at level 1 at the beginning of the match and can obtain the maximum of level 18 with their champion, leveling 4 different champion-specific abilities.

Game modes and matchmaking

League of Legends is a session-based game. Matchmaking occurs based on the average Elo ratings of each individual players, with slight proprietary adjustments.
The game can currently be played in five different modes: tutorial, custom, Co-Op vs. AI, normal and ranked.
 • Tutorial is the game mode where new player are directed to when they first start the game. It is a private offline game session where the players are taught the basic controls and goals of the game.
 • Custom mode allows players to manually create custom game sessions that other players can find on a game list and join. Players can add computer controlled champions (bots), set password, and set the maximum number of players in Custom games.
 • Co-op vs. AI is a mode where players are matched either alone or as part of a group against a team of bots. Currently, this mode is only available on the 5v5 map, Summoner's Rift. Players can choose either beginner or intermediate difficulty.
 • In a Normal game, players queue themselves to the automatic match-making service either alone (Solo) or as part of a group. The server then automatically creates a game and attempts to populate it with players in a way that both sides have a 50% chance to win. The players are rated in a hidden Elo rating based on the outcome of normal mode matches they participate in, and the server uses that rating for future match-making. Only the win count of the player in normal mode is displayed publicly, losses and Elo are not displayed.
 • The Ranked mode became available to players of level 20 and higher when Season One officially commenced on July 13, 2010, but was later changed to only be available to players of level 30 (players can still queue for Ranked games if they're over level 20, but only if they are in an arranged team). While this mode plays much like Normal mode, two main differences exist. First, the game uses Draft Mode where each team can ban 2 champions from the game (so no players may play them) and the two teams cannot play the same champion (so if team A takes Ezreal, team B cannot take Ezreal ) In addition you also see your enemies champion picks before the loading of the actual game (So that your team can arrange your team depending on which enemies you are facing). Second, an exclusive, visible rating is calculated based on the player's performance in Ranked games. The player is placed on the ladder according to their rating, and top teams on the ladder have a chance to compete in the "$100,000 Global Finals" at the end of the season. Riot has announced the conclusion of season 1 will happen in summer 2011.

Fields of Justice

Maps in League of Legends are called Fields of Justice. There are currently three Fields of Justice that the players can choose from:
 • Summoner's Rift resembles the DotA map. It has 3 lanes and supports 5 players per side.
 • Twisted Treeline is a smaller map with only 2 lanes. It supports 3 players per side.
 • Crystal Scar is a new map released 9/26/2011. It goes along with the new game type, Dominion.
There are two other maps, the tutorial map called Proving Grounds and the new map that is in development with the name of Magma Chamber.
A match puts two teams with a fixed number of players against each other. Each team has its base, which contains the re-spawn point, item shop and nexus. The two bases are connected by lanes. Periodically, waves of minions spawn from the nexus. Minions are AI-controlled troops that walk down the lanes, engaging any enemies they encounter. The lanes are lined with turrets that engage enemies within range. Once a turret is destroyed, it cannot be rebuilt. A new element in League of Legends is the inhibitors. Each lane has an inhibitor on both ends. If a team destroys the enemy inhibitor, more powerful "super minions" will spawn for that side. Unlike turrets, inhibitors respawn after a fixed amount of time.
Besides the lanes, the maps also contain "jungle" areas. Neutral monsters inhabit the jungle. These monsters can be killed by a champion for bonus gold and experience. Some powerful neutral monsters grant the killer a temporary buff that will help them in battle (such as slowing the enemy and gaining more attack damage, increased damage and increased health regeneration, or an increased mana regeneration and spell cooldown reduction). Another special terrain feature is the brush. Brush blocks the line of sight of units, allowing champions to hide and set up an ambush.
The goal of each team is to destroy the enemy Nexus. The first team to achieve this is the victor. Victory is also attained if your opponent surrenders, using a voting system, but only 15 minutes (Twisted Treeline) or 20 minutes (Summoner's Rift) or more into the game.

Dominion

Dominion is a new game type announced by Riot Games. It was released on September 26, 2011. Dominion brings faster action and tactical gameplay played on an all-new map, the Crystal Scar, and features a new Capture-and-Hold playstyle. Players choose Champions, as in the "standard" Summoners Rift games, but the Inhibitors and Turrets have been removed. Instead, the map has five Capture Points. Capturing one of these points will turn it into a Turret for your team, and allow it to start spawning the minions that the Nexus spawned in Summoner's Rift and Twisted Treeline. Item availability is also different in Dominion, with some items in available in Summoner's Rift and Twisted Treeline disabled, while other new items have been added. Two Summoner's Spells available in "standard" games have also been disabled, with two new ones taking their place. The new game type is aimed to be much shorter than conventional 45 minute Summoner's Rift games: most Dominion games average about 20 minutes in duration.

Persistence and meta-game

Summoner

A filled mastery tree (see also talent calculator).
The Summoner acts as the persistent element in the game, to be used to track statistics and scores for each player.
Summoners gain experience points and Influence Points for each battle they participate in. They level up by getting enough experience, unlocking new ways to influence battles.
The Summoner can also choose two summoner spells to bring with it into an in-game session on the Fields of Justice. These spells significantly impact gameplay, and have a high cooldown while costing no mana. All spells can be improved by masteries.

Masteries

Masteries are perks that affect gameplay, they are commonly referred to in other games as "skill-trees". All of the masteries are passive effects although some augment summoner spells, which can be activated. They are grouped into Offensive, Defensive, and Utility categories. Each group has 6 tiers, within a group all but the first tier are locked when you first start, with a successive tier opening with each 4 points spent in the same group. Lines in the mastery tree imply additional unlocking criteria. The summoner can put one point per level (up to level 30) into masteries. Masteries can be re-distributed at will between battles. As of May 23, 2011, players were allowed to have multiple saved mastery pages.

Runes

Similar to masteries, runes affect gameplay in minor ways. Runes are categorized into Marks (offensive), Seals (defensive), Glyphs (magic) and Quintessence (all-purpose). They are also grouped into 3 tiers, higher tiers requiring a higher Summoner level. Runes must be unlocked in the Store and it is possible to have more than one copy of a rune. Summoners must arrange their runes in the Runebook to benefit from them. The Runebook has limited number of slots for each rune type. The book has two pages, allowing two different rune builds to be saved and the appropriate one chosen before a battle. More rune pages can be purchased from either Influence Points or Riot Points, however the 7 rune page combo can only be purchased with Riot Points. A combining system exists for runes: combining two equal-tier runes produces a random rune of the same tier, while combining 5 equal-tier runes produces a higher-tier rune.

Store

The League of Legends Store allows Summoners to purchase additional options through Riot Points (RP) and Influence Points (IP). Riot Points must be bought using real money, while Influence Points are earned by playing the game.
 • Champions can be unlocked for either RP or IP.
 • Skins are alternate looks for champions that can be unlocked for RP only.
 • Boosts that can increase the amount of IP or XP gained per game over a period can be purchased for RP only.
 • Runes can be purchased for IP only so as to not directly "sell power".
 • Others, Rune pages, and the ability to change your summoner name. And they can only be purchased with IP or RP.
 • Bundles that unlock a large selection of champions can be purchased for RP only.
 • Riot Points can be recharged by credit card, PayPalPaysafecard and SMS.

Moderation

As of May 24, 2011, moderation is conducted through a democratic system known as The Tribunal. In this system, player-submitted reports are reviewed by other players on a case-by-case basis. The reviewing players then submit their opinions on the legality of the behavior demonstrated. A consensus renders the decision official. It is notable that players are unable to be permanently banned through this system, since "all permanent bans are distributed manually." Notably, players receive reward in the form of in-game Influence Points for agreeing with the outcome to encourage accurate analysis of the case. 

Competitive play

League of Legends has experienced some moderate success in the competitive video game field. The 2010 World Cyber Games Grand Finals at Los Angeles hosted a competitive tournament forLeague of Legends. The competitors came from around the world to compete, coming from China, Europe and the Americas. The victors were the Counter Logic Gaming team from North America and won a seven-thousand dollar prize.
Competitive play for League of Legends reached a new level during the Season 1 World Championships at Dreamhack held in Sweden during June 2011. The European team Fnatic defeated teams from Europe, the USA and Asia to win the tournament which featured $100,000 in prizes and won a 50,000 dollar prize. Over 1.6 million viewers watched the streaming broadcast over the course of the event with a peak of over 210,000 viewers watching a single semi-final match.

Development

Steve "Guinsoo" Feak, the previous designer of the popular Warcraft III: The Frozen Throne custom map, DotA Allstars, and Steve "Pendragon" Mescon, the administrator of the former official support base for the map (www.dota-allstars.com), were involved with Riot Games in the development of League Of Legends. Using the original DotA created by Eul (the original Defence of The Ancients map for Warcraft III: Reign of Chaos) as a base, Guinsoo made DotA Allstars by inserting his own mix of content, largely expanding the number of the heroes, and adding recipes, numerous items and various gameplay changes. Guinsoo then passed version 6 of the map on to its current developer, IceFrog.

Distribution

Riot Games has signed deals regarding the distribution of League of Legends in Asia, Europe, and North America. The game is expected to be released in the rest of the world also. The game has already released and is distributed in Australia, the United States, Canada and Europe. No public announcements regarding other regions has yet been made.
In Asia, Tencent Inc., China's largest Internet value-added services company, best known for its QQ Instant Messaging client will be in charge of the distribution to Tencent's growing 300 million Internet user base through its leading QQ Game portal. The deal is one of only a handful of partnerships to bring a U.S.-developed online game directly to China.
In Europe, Riot Games has signed an international licensing partnership with GOA, the videogames department of Orange's Content Division and Europe's largest gaming portal. On October 13, 2009, GOA and Riot announced that they would start channeling server access for players located in Europe, to GOA's dedicated servers. This restriction meant that players located in Europe would not be able to play on Riot's servers in the United States. Due to negative community feedback, the channeling decision was rescinded October 16, 2009. In North America, Riot Games will self-publish and operate the game and all of its customer service aspects.
On May 10, 2010, Riot Games announced that they would take over distribution and operation of the game in Europe. To do so, Riot Games established a European HQ in Dublin.
On July 14, 2009, Riot Games announced that League of Legends will be free with "no catch". There will be a digital copy for download, but there is also a Digital Collector's Copy that will be available to purchase that contains exclusive skins, $10 credit for Riot Points, and 20 champions to access without unlocking them normally via gameplay as well as 4 "special" runes; the Collector's Pack is currently available for $29.99. Even though the game is free, Riot Games "plan[s] to continue to add content (characters etc...) with a full production team at very frequent intervals."Using both free-to-play and freemium models, the game is supported by microtransactions (see store) rather than ads or boxed copy sales.
On 25 February 2010 Riot Games announced that League of Legends will be distributed in Southeast Asian countries by an unspecified publisher and blocked SEA IP addresses pursuant to its distribution agreement. The community has raised a number of concerns about the deal and the immediate IP block. On July 16, 2010, Riot Games announced that Garena will publish the game in Southeast Asia. Additionally, Southeast Asian players have the ability "transfer accounts" to import their progress stored in North American or European servers, into the Southeast Asian server.

Reception

[hide] Reception
Aggregate scores
AggregatorScore
GameRankings78.72%[37]
Metacritic78%[38]
Review scores
PublicationScore
1UP.comA- [39]
Allgame3.5/5 stars[40]
Eurogamer8/10 stars[41]
Game RevolutionB+ [42]
GameSpy4/5 stars[43]
GameZone4.5/5 stars[44]
IGN8/10 stars[45]
Awards
EntityAward
GamespyGamer's Choice Award for PC Game of the Year (2009)
IGNReader's Choice Award for PC Best Strategy Game and PC Best Multiplayer Game (2009)
Gamasutra2010 Best Online Technology
2010 Best Online Visual Arts
2010 Best Online Game Design
2010 Best New Online Game
2010 Audience Award
League of Legends has received generally favorable reviews, and currently holds a Metacritic score of 78 out of 100.
IGN awarded League of Legends 8.0 out of 10, highlighting an enjoyable game design, inventive champion design with good customization options and lively visuals. However, the game's confusing launch was criticized: it was felt that the title was released too early, with some features missing and others to be removed. Finally, the reviewer noted that high level players in the game have "little patience for newcomers," though the reviewer believed that matchmaking (not implemented at the time of review), would solve the problem by matching players of similar level together. GameZebo, in contrast, awarded the game 2.5 stars out of 5, criticizing the game's lack of campaign mode and single player options, and stating that "League of Legends feels like a real time strategy game with all of the strategy taken out."
The game has undergone criticism for server unreliability and unmoderated gameplay (such as player grief and harassment). However, a system to report players who misbehave in-game has been implemented, allowing a player to report others for reasons such as verbal harassment, intentional disruption of the game (e.g., 'feeding' the enemy team, making them gain kills and thus gold, by dying on purpose), staying AFK (Away From Keyboard) for extended periods of time, and leaving the game. Riot released a peer review system called the "Tribunal" in May of 2011. Riot rewards influence points to players for reviewing reports entered by other players. With the added user contribution, banning players based on their actions takes much less time, resulting in better game play overall through community self-correction.
As of July 2011, League of Legends had over 15 million registrations and averages more than 1 million players per day, with the number of concurrent users online at any given time peaking at 500,000+.

UTM Bloggers


Photobucket
Sah Milik : http://mrundercover90.blogspot.com/. Dikuasakan oleh Blogger.