Ya Allah! Namamu Diperjuang, Hukummu Dibuang

Jumaat, 8 Januari 2010
[SN202] Keputusan Mahkamah Tinggi pada 31 Disember 2009 lepas yang membenarkan akhbar mingguan Herald-The Catholic Weekly untuk menggunakan kalimah Allah di dalam penerbitan bahasa melayunya telah mengundang kemarahan segelintir umat Islam. Kementerian Dalam Negeri (KDN) pada 17hb Januari 2009 yang lalu telah melarang akhbar tersebut berbuat demikian, namun ternyata keputusan mahkamah akhirnya berpihak kepada mereka. Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Lau Bee Lan telah memutuskan bahawa akhbar mingguan tersebut mempunyai hak untuk berbuat demikian dari segi Perlembagaan Persekutuan kerana Artikel 11(4) Perlembagaan hanya menghalang orang-orang bukan Islam daripada menggunakan kalimah Allah untuk menyebarkan agama kepada orang-orang Islam tetapi ia bukanlah larangan untuk orang-orang bukan Islam menggunakannya sesama mereka.

Menurutnya lagi, Artikel 3(1) Perlembagaan Persekutuan yang menyatakan Islam sebagai agama rasmi tidak memberikan kuasa atau membenarkan Menteri Dalam Negeri dan Kerajaan Malaysia untuk menghalang gereja tersebut daripada menggunakan kalimah Allah [UM 1/1/2010]. Umat Islam yang berdemonstrasi membantah keputusan Mahkamah Tinggi memberi hujah bahawa kalimah Allah adalah hak eksklusif umat Islam dan agama lain tidak berhak menggunakannya. Sebahagian umat Islam yang membantah menyifatkan bahawa penggunaan nama Allah oleh akhbar Kristian tersebut boleh mengelirukan akidah umat Islam. Bagaimanapun, kebanyakan pihak yang berdemonstrasi dikatakan terdiri dari puak-puak yang pro-UMNO, kerana itulah mereka diberi liputan besar-besaran oleh media dan pihak polis pula langsung tidak mengambil tindakan atau menghalang para penunjuk perasaan yang melakukan ‘demonstrasi haram’ ini. Dalam pada itu, Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Razak meminta umat Islam bertenang sementara dia berjanji akan menyelesaikannya dengan sebaik mungkin di mana beliau akan mengadap Agong dan juga Majlis Raja-Raja dalam masa terdekat.

Di sebalik apa yang berlaku, tidak kurang juga pihak yang menyifatkan bahawa ada agenda politik di sebalik keputusan ini agar parti pemerintah dapat tampil sebagai jaguh dalam ‘mempertahankan’ Islam, di samping dapat menutup segala kemelut dalaman yang semakin banyak dan semakin parah. Apa pun, kerajaan telah memberi jaminan bahawa mereka akan merayu terhadap keputusan Mahkamah Tinggi ini. Dalam pada itu, ada juga pihak yang mencadangkan penyelesaian luar mahkamah terhadap isu ini dengan mencadangkan agar diadakan dialog di antara pemimpin tertinggi setiap agama bagi mencapai kesepakatan. Dengan kata lain, konsep ‘dialog antara agama’ telah kembali menjadi modal akal untuk menyelesaikan masalah. Walhal, konsep ini jelas-jelas merupakan perangkap kuffar terhadap umat Islam bagi mengiktiraf agama mereka yang sesat itu. Alih-alih ingin menyelesaikan masalah, umat Islam terus memasuki perangkap kuffar dengan konsep pluralisme [sila baca SN76 Dialog Antara Peradaban: Umat Islam Terperangkap Dalam Agenda Kufur].

Walaupun kekhuatiran sebahagian umat Islam bahawa penggunaan kalimah Allah oleh puak kuffar ini akan menyebabkan kekeliruan ada asasnya, namun ia hendaklah dijawab dengan nas, bukannya emosi atau akal semata-mata. Inilah pendirian yang harus diambil oleh kita sebagai seorang Muslim.

Bolehkah Orang Kafir Menggunakan Kalimah Allah?

Penggunaan kalimah Allah ini telah pun wujud sebelum zaman Rasulullah SAW diutus lagi. Di Mekah sendiri ketika itu, orang-orang kafir Quraisy sudah pun menggunakan nama Allah di dalam kehidupan seharian mereka, baik semasa beribadat mahupun dalam sumpah mereka. Sehinggalah Muhammad diangkat menjadi Rasul, penyebutan kalimah Allah tetap menjadi kebiasaan mereka, baik oleh kafir Ahli Kitab mahupun kafir Musyrik. Namun hal ini tidak pernah dihalang oleh Rasulullah SAW. Sebaliknya apa yang dikecam oleh Rasulullah adalah perbuatan mereka yang mensyirikkan Allah dan tidak mahu beriman dengan Al-Quran. Dengan kata lain, yang menjadi perhatian Rasulullah adalah akidah dan juga sistem mereka yang rosak di mana telah berlaku penyimpangan dalam aqidah dan sistem yang mereka terapkan. Namun demikian, terdapat keadaan di mana Allah sendiri yang mengecam dan melaknat golongan kuffar ini apabila mereka telah menyalahgunakan dan meletakkan Allah di tempat yang salah.

(i) Penggunaan Yang Benar –

Terdapat banyak ayat Al-Quran di mana Allah tidak mengecam orang-orang kafir menggunakan namaNya, tapi apa yang dikecam oleh Allah adalah perbuatan mereka yang tidak beriman kepadaNya. Antaranya firman Allah,

“Dan Demi sesungguhnya! jika engkau (wahai Muhammad) bertanya kepada mereka (orang-orang kafir), ‘Siapakah yang menciptakan mereka?’ sudah tentu mereka akan menjawab, ‘Allah’. Maka bagaimanakah mereka boleh dipalingkan (dari menyembah Allah)? Dan (Allah mengetahui) ucapan (Muhammad) yang berkata, Wahai Tuhanku! Sesungguhnya mereka ini adalah satu kaum yang tidak beriman!” [TMQ al-Zukhruf (43):87-88].

Firman Allah dalam ayat yang lain,

“Dan sesungguhnya jika engkau bertanya kepada mereka, ‘siapakah yang menjadikan langit dan bumi dan menundukkan matahari dan bulan?’ tentu mereka akan menjawab, ‘Allah’, maka betapakah mereka (dapat) dipalingkan (dari jalan yang benar)? [TMQ al-Ankabut (29):61].

Allah juga mengecam orang-orang kafir yang, walaupun meyakini Allah dan menggunakan kalimah Allah, tetapi menyekutukanNya. FirmanNya,

“Ingatlah! Untuk Allah agama yang bersih (dari syirik). Dan orang-orang yang mengambil pelindung selain Allah berkata, ‘Kami tidak menyembah mereka melainkan supaya mereka mendekatkan kami kepada Allah dengan sedekat-dekatnya. Sesungguhnya Allah akan memutuskan di antara mereka tentang apa yang mereka berselisih padanya. Sesungguhnya Allah tidak menunjuk orang-orang yang berdusta dan sangat kufur. [TMQ al-Zumar (39):3].

Di dalam Sirah Ibn Hisyam, juga di dalam banyak hadis mengenai perjanjian Hudaibiyah di antara Nabi SAW dengan kafir Quraish, disebutkan bahawa, tatkala Quraish membuat perjanjian damai dengan Nabi SAW, antara wakil Quraish ialah Suhail bin Amru. Apabila Nabi SAW memerintahkan agar Ali k.w menulis di permulaan perjanjian kalimah ‘Bismillahirrahmanirrahim’, Suhail berkata, ‘Adapun Bismillah (dengan nama Allah), maka kami tidak tahu apa itu Bismillahirrahmanirrahim’. Maka Nabi SAW pun memerintahkan agar Ali memadam kalimah tersebut dan menggantikannya dengan ‘Bismikallahumma’ (dengan namaMu Ya Allah).

Banyak lagi nas lainnya yang menunjukkan bahawa orang-orang kafir boleh menggunakan nama Allah. Mafhum yang dapat diambil daripada nas-nas di atas adalah Islam tidak melarang penggunaan kalimah Allah oleh orang-orang kafir tetapi apa yang Allah larang adalah perbuatan orang-orang kafir yang tidak beriman dan menyekutukan Allah. Kesimpulannya, Islam tidak menghalang penggunaan kalimah Allah oleh orang-orang kafir tetapi dengan syarat ia hendaklah digunakan di dalam konteks yang benar yakni Allah sebagai Tuhan bagi semua manusia, alam semesta dan juga kehidupan. Umat Islam tidak seharusnya terus melenting apabila nama Allah digunakan oleh orang kafir, namun harus dilihat terlebih dahulu konteks penggunaannya. Bahkan dalam beberapa keadaan, penggunaan kalimah Allah oleh orang-orang kafir mendedahkan dan membuktikan lagi kesesatan kepercayaan agama mereka.

(ii) Penggunaan Yang Salah –

Sememangnya terjadi di zaman Rasulullah di mana nama Allah telah digunakan di dalam konteks yang salah oleh orang-orang kafir. Dan hal yang sama boleh berlaku pada bila-bila zaman/masa sekalipun. Firman Allah,

“Wahai ahli kitab, janganlah kamu melampau dalam agamamu, dan janganlah kamu mengatakan terhadap Allah kecuali yang benar. Sesungguhnya Al-Masih, Isa anak Maryam itu adalah utusan Allah dan (yang diciptakan dengan kalimatNya) yang disampaikan kepada Maryam, dan (dengan tiupan) roh (dariNya). Maka berimanlah kepada Allah dan RasulNya, dan janganlah mengatakan (Tuhan itu) tiga (‘trinity’)...” [TMQ an-Nisa(4):171].

Dalam ayat lain Allah menyebut, “Sesungguhnya telah kafirlah orang-orang yang berkata, ‘sesungguhnya Allah adalah al-Masih putera Maryam...” [TMQ Al Maidah (5):72].

Dalam ayat berikutnya (ayat 73) Allah menyebut,

“Sesungguhnya telah kafirlah orang-orang yang berkata, ‘Bahawasanya Allah adalah salah satu dari yang tiga (trinity)’. Padahal tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Tuhan Yang Maha Esa. Jika mereka tidak berhenti dari apa yang mereka katakan itu, pasti orang-orang yang kafir di antara mereka akan ditimpa seksaan yang pedih”

Allah melarang sama sekali malah mencela mereka yang menggunakan namaNya dalam konteks yang salah yakni dengan menjadikanNya sebagai salah satu dari tuhan-tuhan. Walhal demi sesungguhnya Allah adalah satu-satunya Tuhan. Secara khusus di dalam ayat di atas, Allah mencela golongan Kristian yang menyebut atau menjadikan Allah sebagai salah satu dari tiga tuhan (trinity). Dan Allah sendiri akan mengazab mereka yang telah menyekutukan atau mengkufuriNya. Di dalam ayat lain, Allah turut melaknat orang-orang Yahudi yang menggunakan nama Allah dalam konteks yang salah,

“Orang-orang Yahudi berkata, “Tangan Allah terbelenggu” sebenarnya tangan merekalah yang dibelenggu dan merekalah yang dilaknat disebabkan apa yang telah mereka katakan itu” [TMQ Al Maidah (5):64].

Oleh yang demikian, jika ada orang-orang kafir yang menggunakan nama Allah, maka hal ini hendaklah diperhatikan terlebih dahulu konteks penggunaannya. Jika mereka menggunakan nama Allah untuk merujuk Allah sebagai Tuhan kepada semua manusia, alam dan kehidupan, maka benarlah adanya. Tetapi jika mereka menggunakan nama Allah untuk merujuk Allah sebagai bapa Al-Masih Isa anak Maryam, sebagai merujuk kepada berhala mereka atau menyekutukanNya, atau meletakkan Allah dengan sifat yang salah (seperti surah 5:64 di atas), maka kesemua ini adalah salah dan batil. Ukuran benar atau salah, atau boleh atau tidak bagi orang-orang kafir menggunakan kalimah Allah, semuanya hendaklah beristidlal kepada Al-Quran atau Sunnah, sebagai satu-satunya nas. Kita sama sekali tidak boleh menjadikan Perlembagaan Persekutuan sebagai dalil ‘boleh atau tidak’ orang-orang kafir menggunakan nama Allah. Bagi mahkamah kufur, sudah semestinyalah mereka akan berpegang kepada Perlembagaan kufur, tetapi bagi kita, Perlembagaan itu langsung tidak ada nilainya di dalam mengukur sesuatu hukum atau perbuatan. Kebenaran itu ada pada Al-Quran, bukannya pada Perlembagaan. Al-Quran dan Sunnahlah yang wajib menjadi nas, bukannya undang-undang ciptaan manusia! Justeru, apa sahaja keputusan mahkamah, baik berpihak kepada gereja atau kepada KDN, kesemuanya bukanlah ukuran kebenaran!

Nama Allah Diperjuang, Kenapa HukumNya Dibuang?

Setakat kajian yang telah dilakukan, dari dulu hingga sekarang pihak Kristian tidak pernah menggunakan perkataan ‘Allah’ sebagai Tuhan, baik di dalam kitab mahupun penulisan rasmi mereka, tetapi mereka menggunakan perkataan ‘God’. Lantas apakah agenda mereka kali ini sebenarnya? Tidak mustahil bahawa ini merupakan usaha terbaru mereka untuk mendakwahkan agama Kristian di kalangan orang Islam. ‘God’ diterjemah kepada ‘Allah’ supaya mudah difahami oleh anak-anak muda yang pastinya akan menolak sekiranya Nabi Isa dikatakan sebagai Tuhan. Hakikatnya, apa yang perlu disedari dan dilawan adalah keseluruhan dakyah Kristian itu sendiri, bukannya terperangkap dengan isu istilah yang mereka gunakan. Kita perlu bertanya kepada pihak yang bertanggungjawab apakah langkah yang mereka laksanakan untuk memantapkan dan menjaga akidah umat Islam? Apakah jalan yang mereka tempuh apabila mereka melihat para pendakwah Kristian gencar menarik anak-anak muda ke agama Kristian? Apa pula tindakan pemerintah ke atas kes-kes murtad yang semakin bertambah?

Kita memang yakin bahawa golongan Kristian dan Yahudi tidak akan henti-henti cuba menyesatkan umat Islam. Allah telah pun mengingatkan kita tentang perangai dua golongan kuffar ini. Ratusan tahun lamanya mereka berjuang melalui serangan missionaris dan juga orientalis untuk menjatuhkan Islam dari dalam. Setelah ratusan tahun berusaha, mereka akhirnya berjaya melemahkan dan menghancurkan bukan sahaja umat Islam, malah Daulah Islam sekaligus. Khilafah berjaya mereka runtuhkan. Sejak itu hingga kini, usaha mereka masih tetap berterusan. Namun perlu diingat bahawa usaha jahat mereka sering mencapai kejayaan kerana lemahnya akidah umat Islam itu sendiri dan yang lebih utama, adanya ‘kerjasama’ dan ‘bantuan’ dari pihak pemerintah kaum Muslimin. Sekiranya akidah umat Islam itu lemah, tetapi jika sistem yang berjalan adalah sistem Islam, maka sistem ini akan dengan sendirinya menjaga akidah umat melalui penerapan hukum Islam yang syumul. Tetapi, dengan penerapan sistem sekular yang memisahkan agama dari kehidupan, maka para pemerintahlah yang telah mempermudahkan laluan puak kuffar ini untuk menyebarkan dakyah sesat mereka ke atas umat Islam. Apa tidaknya, pemerintah telah ‘menyediakan’ satu sistem demokrasi kufur yang diambil dari Barat, mereka juga menyediakan mahkamah kufur dengan undang-undang kufur, malah kadang-kadang hakim kafir atau jika hakim itu beragama Islam sekalipun, ‘kepala’nya dipenuhi dengan pemikiran dan hukum kufur. Semua ini telah mempermudahkan apa sahaja agenda jahat golongan kuffar ke atas umat Islam.

Khatimah

Wahai kaum Muslimin! Jika kalian merasakan bahawa puak kuffar ingin memperdaya kalian, sedarlah bahawa itulah juga yang sedang dilakukan oleh pemerintah sekular yang ada sekarang. Mereka telah lama memperdaya kalian dan mereka akan terus memperdaya kalian. Bila timbul isu sebegini contohnya, para pemerintah cuba berlagak sebagai penyelamat. Dengan memperjuangkan nama Allah, mereka menunjukkan seolah-olah merekalah golongan yang memperjuangkan Islam. Begitu juga segelintir umat Islam, sama ada mereka adalah talibarut pemerintah atau mereka yang ikhlas namun terkeliru di dalam perjuangan, terus bangkit dan menyuarakan kemarahan terhadap penggunaan nama Allah. Sungguh malang apabila hal ini terjadi di mana ‘nama’ Allah mereka perjuangkan, namun ‘hukum’ Allah mereka bakul sampahkan. Sesungguhnya sesuatu yang jauh lebih berbahaya yang sedang kita hadapi sekarang adalah penerapan hukum kufur oleh pemerintah ke atas kita semua. Mereka kononnya menjaga nama Allah habis-habisan, tetapi hakikatnya mereka telah membuang hukum Allah habis-habisan. Inilah yang sepatutnya menjadi bantahan umat Islam. Adanya keputusan mahkamah kufur adalah kerana adanya kerajaan yang mewujudkannya. Justeru, bukan sekadar penyesatan melalui penggunaan nama Allah yang boleh puak kuffar lakukan, namun yang jauh lebih serius dari itu, umat Islam telah terlalu lama berada di bawah kesesatan undang-undang dan sistem kufur yang diterapkan oleh pemerintah yang beragama Islam. Sesungguhnya amat jeleklah bagi mereka yang bersungguh-sungguh menunjukkan kehebatan di dalam melaungkan pembelaan terhadap penggunaan nama Allah tetapi mereka sendiri mengotori tangan-tangan mereka dengan mencampakkan hukum Allah dan menerapkan sistem kufur buatan tangan mereka sendiri. Bagai ayam si tombong, kokok berderai-derai, ekor bergelimang najis.

Guna 'Allah' KDN rayu

Selasa, 5 Januari 2010
   

Fail notis rayuan keputusan mahkamah semalam
Hari ini mohon tangguh pelaksanaan perintah hakim

KUALA LUMPUR: Kementerian Dalam Negeri (KDN), semalam memfailkan notis rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi (Bahagian Rayuan dan Kuasa-Kuasa Khas) yang membenarkan majalah mingguan, Herald-The Catholic Weekly menggunakan kalimah 'Allah' dalam penerbitannya.

Selain itu, KDN akan memfailkan notis rayuan hari ini bagi memohon penangguhan pelaksanaan perintah yang dibuat Hakim Datuk Lau Bee Lan, sebelum ini.

Peguam Kanan Persekutuan, Datuk Kamaluddin Md Said, berkata notis rayuan itu difailkan di Pejabat Pendaftar Mahkamah Rayuan, Putrajaya pada jam 4 petang semalam, manakala permohonan penangguhan akan difailkan di Pejabat Pendaftar Mahkamah Tinggi di Kompleks Mahkamah Jalan Duta, di ibu negara."Prosiding rayuan bagi penangguhan pelaksanaan itu seterusnya akan didengar di Mahkamah Tinggi pada tarikh yang akan ditetapkan kemudian," katanya ketika dihubungi di sini, semalam.

Pada 31 Disember lalu, Lau membenarkan penerbit majalah itu menggunakan kalimah 'Allah' selepas membenarkan permohonan semakan kehakiman yang difailkan Titular Roman Catholic Archbishop Kuala Lumpur selaku pemohon.

Lau juga mengisytiharkan bahawa keputusan KDN pada 7 Januari 2009 memberikan permit penerbitan kepada Herald dari tempoh 1 Januari hingga 31 Disember 2009 dengan syarat ia dilarang menggunakan perkataan 'Allah' adalah batal dan tidak sah.

Dalam penghakiman lisannya, Lau berkata, Menteri Dalam Negeri dan kerajaan selaku responden pertama dan kedua gagal mengemukakan bukti bahawa penggunaan kalimah 'Allah' dalam penerbitan Herald boleh mengancam keselamatan negara dan menimbulkan salah faham serta kekeliruan di kalangan umat Islam di negara ini.

Beliau berkata, Herald mempunyai hak dari segi perlembagaan menggunakan kalimah itu dalam penerbitannya untuk menyebarkan agama Kristian kepada penganutnya selaras dengan Perkara 3(1) Perlembagaan Persekutuan yang menyatakan bahawa agama lain selain Islam boleh diamalkan dengan aman di negara ini.

Lau mengakui berdasarkan Perkara 11(4) Perlembagaan Persekutuan, adalah menjadi kesalahan bagi bukan Islam menggunakan kalimah 'Allah' kepada orang Islam untuk penyebaran agama, tetapi ia boleh digunakan untuk bukan Islam bagi tujuan penyebaran agama kepada bukan Islam.

Bagaimanapun, keputusan itu dibantah pelbagai pihak, termasuk pertubuhan bukan kerajaan (NGO), parti politik dan individu Islam yang mengadakan perhimpunan secara aman di seluruh negara dan meminta campur tangan Majlis Raja-Raja.

Sebanyak 10 laporan polis dibuat oleh 13 gabungan NGO terhadap majalah Herald kelmarin berhubung tindakan penerbitnya meneruskan penggunaan kalimah Allah dalam penerbitannya.

Berikutan pelbagai bantahan, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak meminta umat Islam bertenang dan tidak terlalu 'memanaskan' isu itu dan menegaskan kerajaan amat memahami perasaan dan sensitiviti umat Islam di seluruh negara.

Beliau juga berkata, kerajaan sedar dan prihatin dengan pelbagai reaksi, termasuk pemimpin Islam dan NGO berhubung keputusan itu.

p/s: Apa kata anda selaku Umat Islam yg beriman sekalian??
patutkah umat Islam mengambil tindakan keatasnya?? 
Apa kata Pemimpin Negara yg Beragama ISLAM??
 

2009: Gaza, Obama, Jilbab, Kubah Masjid dan Michael Jackson
Apa yang ditinggalkan oleh tahun 2009 kemarin? Setidaknya ada lima hal besar yang menyita perhatian dunia internasional: Gaza, Obama, jilbab, kubah masjid dan Michael Jackson.

Awal Januari 2009, kita sudah disodori Gaza Under Attack. Ini tentang Palestina yang dijajah oleh Israel. Dan penyerangan Israel ke bumi Gaza merupakan sebuah titik balik pertama dalam beberapa tahun terakhir, karena sebelum itu, dunia tidak begitu memalingkan diri ke Palestina dengan sangat peduli. Semakin terbukanya internet menghabisi Israel, bahkan di negara-negara Eropa dan Amerika, paham anti-Semit atau orang yang membenci Yahudi semakin terbuka dan merebak.Setelah itu, ada Muslim Uighur, penderitaan orang-orang Uighur, yang mendalam sebagai Muslim Xinjiang. Siapakah mereka? Apa impian mereka? Betapa keras diskriminasi yang mereka hadapi?

Di Iran, pada bulan Februari, tidak ada cara untuk melewatkan perayaan Revolusi Iran. Akan kembali dalam waktu 30 tahun, cakupan profil diaspora Iran, sejarah revolusi, dan negara status quo dari perspektif global.

Tentu saja, ketika berbicara tentang pemilihan dan perubahan di dunia panggung politik, orang menemukan Obama sebagai presiden AS yang sangat penting. Setelah pelantikan Obama, Amerika di bawah Obama, dengan fokus pada isu-isu umum seperti kesehatan, resesi ekonomi, dan rasisme. Dan jangan lupakan pula Afghanistan dan Talibannya.

 

Ada begitu banyak masalah kronis bagi rakyat Afghanistan: pemerintah korupsi, ketidakamanan, pengangguran, kemiskinan, dan lain-lain.

Pada hari Kamis, 25 Juni penggemar musik di seluruh dunia terkejut akan berita kematian mendadak Michael Jackson, ikon dan raja musik pop. Perdebatan memanas karena apakah ia Muslim ataukah apa? Penyanyi Muslim seperti Yusuf Islam dan Dawud Wharnsby; tokoh masyarakat seperti Nelson Mandela dan Imam Zaid Shakir; dan wartawan Muslim terkenal seperti Zahed Amanullah menyatakan sesuatu tentang Michael Jackson. "Dia tampaknya memiliki hati seorang anak, meskipun ia adalah seorang raksasa dari seorang musisi. Begitu saya dengar dia dibawa ke rumah sakit, yang terburuk telah diantisipasi," kata Yusuf Islam.

 

Jermaine Jackson—kakak Michael—mengucapkan sebuah kalimat di acara prosesi kematiannya. “Semoga Allah bersamamu , Michael, selalu."

Berita seperti larangan menara Swiss, Prancis dengan larangan burqa, dan kesyahidan Marwah El-Sherbini yang jelas dramatis dan tragis untuk umat Islam pada tahun 2009. Akhirnya dunia Islam di tahun 2009 ditutup dengan sebuah peristiwa alam yang banyak menggentarkan hati semua orang: Mekkah dilanda banjir besar ketika tengah melaksanakan ibadah haji.

 

Di tahun 2010, akan ada apakah lagi? 

Ambil iktibar sempena tahun baru

Ahad, 3 Januari 2010
FIRMAN Allah SWT dalam surah al-Asr ayat 1-3: “Demi masa! Sesungguhnya manusia itu berada dalam kerugian, kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar.”

Sabda Rasulullah SAW: “Daku tinggalkan untuk kamu dua perkara, kamu tidak akan tersesat selama-lamanya, selama kamu masih berpegang kepada kedua-duanya iaitu kitab Allah SWT (al-Quran) dan sunnah Rasul-Nya.”


Dua perkara penting dalam firman Allah SWT serta sabda Rasulullah SAW berkenaan seolah-olah tidak lagi menjadi pegangan dan panduan umat Islam hari ini, sebaliknya setiap kali melangkah ke tahun baru, yang dipentingkan ialah kehidupan dunia menjadi semakin baik daripada tahun sudah.

Akibatnya, semakin ramai umat Islam terbuai dengan kehidupan duniawi manakala kehidupan abadi di akhirat ditinggalkan.

Jika dilihat, ramai lagi umat Islam dalam dunia ini yang menderita seperti berlaku di Palestin tetapi keimanan mereka tidak terjejas, malah semakin kuat.

Melangkah ke 2010, umat Islam di Malaysia sepatutnya lebih kuat dalam pelbagai bidang seperti ekonomi, pendidikan dan sebagainya, tetapi apa yang berlaku kini ialah kita berpecah-belah akibat fahaman sempit masing-masing sedangkan ia sepatutnya tidak berlaku.

Mengapa kita tidak mengikut jejak Rasulullah SAW dalam pelbagai perkara dan lebih teruk lagi menjadikan kehidupan sementara ini batu loncatan bagi mendapatkan kemewahan serta perkara mengasyikkan lain, malah al-Quran dan sunnah baginda juga ditinggalkan begitu saja.

Sepanjang 2009, pelbagai bencana alam melanda dunia dan ia sesungguhnya peringatan daripada Allah SWT bahawa setiap nilai kemewahan, keasyikan serta harta duniawi lain boleh ditarik balik sekelip mata saja tanpa amaran.

Kerana itu, melangkah ke 2010, mari kita merenung sejenak setiap kesalahan atau kesilapan yang kita lakukan dan mengambil iktibar terhadapnya.

Perkara negatif serta mungkar yang boleh mengaibkan diri, masyarakat serta agama yang berlaku tahun lalu hendaklah ditinggalkan dan jangan diulang.

Manakala perkara baik dan makruf, kita teruskan dengan penambahbaikan lagi, mudah-mudahan kita menjadi umat yang diredai Allah SWT.

Firman-Nya: “Maka sesiapa berbuat kebajikan seberat zarah, nescaya akan diperlihatkan (dalam suratan amalnya). Dan sesiapa berbuat kejahatan seberat zarah, nescaya akan diperlihatkan (dalam suratan amalnya).”

Sabda Rasulullah SAW: “Peliharalah lima perkara sebelum didatangi lima perkara lain iaitu waktu usia muda sebelum tua, sihat sebelum sakit, kaya sebelum miskin, lapang sebelum sibuk dan hidup sebelum mati.”

Justeru, tekadkan hati, bulatkan azam dan besarkan cita-cita demi masa depan yang lebih gemilang kerana jika kita gagal berubah tahun ini, tidak mustahil kita akan terus gagal untuk masa mendatang.

Ketagih FacebookTAHUKAH bahawa kini FarmVille adalah permainan dalam talian paling popular di kalangan remaja?

Mereka yang menggilai permainan ini sanggup menghadap komputer riba berjam-jam lamanya semata-mata bermain FarmVille yang terdapat dalam laman sesawang sosial paling popular, Facebook.


Menariknya permainan ini apabila pemain seperti petani sebenar di alam maya.

Mereka perlu bercucuk tanam dan menjaga hasil tanaman sebelum boleh dituai atau dipetik dalam jangka masa tertentu, jika tidak mengakses permainan ini, tanaman akan mati.

Bukan itu saja, setelah mendapat hasil dalam bentuk duit, mereka boleh membeli tanah lebih luas dan menanam lebih banyak tanaman. Ada tanaman yang boleh dituai atau dipetik dalam dua, empat atau lapan jam atau beberapa hari.

Justeru di kalangan pemainnya, ada yang sanggup bangun pada tengah malam semata-mata memastikan hasil tanaman terjaga.

Selain FarmVille, ada lebih 100 permainan dalam talian yang terdapat dalam Facebook. Antaranya Quiz, Friends For Sale, Country Story, Restaurant City, Mafia War dan Pet Society.

Pet Society

Ia juga permainan popular di Facebook. Permainan ini meminta kita mencipta haiwan peliharaan dengan memilih warna, bentuk, wajah dan pakaian. Kemudian setiap haiwan akan diberi nama. Kemudian bermainlah dengan haiwan kesayangan itu.

Restaurant City

Permainan bertemakan penyediaan makanan ini memang hebat dan menarik. Tidak hairan jika permainan ini menjadi terkenal oleh berjuta-juta peminatnya di seluruh dunia.

Dibina syarikat PlayFish, Restaurant City menyediakan cara permainan yang seronok untuk menguruskan restoran sendiri. Dengan rupa grafik menarik dan comel, pemain boleh mencipta watak sendiri, mengubah suai restoran sama ada di dalam atau di luar, melantik rakan Facebook sebagai pekerja di restoran dan mencipta pelbagai resipi menggunakan pelbagai bahan.

Kemudian, terserah kepada pemain untuk menjadikan restoran digemari pengunjung. Bagi sesiapa yang berkeinginan membuka restoran atau kafe, mereka boleh menggunakan kemahiran ini untuk bermain Restaurant City.

Country Story

Permainan Country Story yang dibina syarikat PlayFish juga tidak kurang seronoknya. Permainan ini membolehkan pemain memiliki dan menjaga ladang sendiri dengan menanam pelbagai jenis tanaman dan memelihara haiwan ternakan seperti ayam dan lembu.

Boleh juga menghias ladang dengan pelbagai jenis barangan. Percaya atau tidak, kita boleh mencuri hasil tanaman di ladang rakan. Tujuannya untuk melengkapkan permintaan penduduk kampung.

Cafe World

Satu lagi permainan bertemakan penyediaan makanan yang dibina syarikat Zynga. Konsepnya sama dengan Restaurant City, tetapi cara permainannya sedikit berlainan. Chef perlu menyediakan makanan dengan memilih resipi sedia ada. Makanan dimasak perlu disediakan segera.

Jika melebihi tempoh masa ditetapkan, makanan akan 'rosak' atau basi dan perlu disediakan semula. Kemudian, kita boleh melantik rakan Facebook untuk dijadikan pelayan kafe. Kita juga boleh membeli pelbagai jenis perabot dan barangan hiasan untuk diletakkan di dalam kafe.

Island Paradise

Ini juga satu permainan kegemaran di Facebook. Mungkin tidak popular di kalangan pengguna. Permainan yang membolehkan kita mengusahakan tanaman sendiri di pulau dengan menanam pelbagai jenis tanaman, membela haiwan ternakan dan menghias pulau dengan pelbagai jenis perhiasan.

Naikkan tahap pemain untuk mendapat lebih banyak jenis perhiasan dan kelebihan untuk menanam tanaman serta membela haiwan bagi mendapatkan hasil yang sangat tinggi.

Permainan yang dibina syarikat Meteor ini mungkin tidak sehebat FarmVille, tetapi Island Paradise tampil dengan rupa dan konsep berbeza, di mana kita menjaga pulau dan berusaha menjadikannya sebagai pulau impian kita.

*Kenapa Facebook digilai?

Selain permainan yang menjadi kegilaan, Facebook atau dalam bahasa Melayu bermaksud 'muka buku' sama fungsinya dengan laman sosial lain seperti Myspace, Friendster, Tagged dan Hi5 iaitu untuk berkomunikasi. Namun Facebook lebih terkini kerana ia mengikut peredaran zaman.

Facebook hasil ciptaan Mark Zuckerberg dipenuhi aplikasi yang nyata jauh lebih canggih berbanding laman sosial lain. Itu belum lagi dibandingkan dengan ribuan aplikasi canggih yang membuatkan remaja menggunakan separuh masa mengunjungi Facebook. Jika tidak, mereka pasti gelisah.

Menurut Suhaib Zaihan, 20, Facebook mudah mendapat tempat berbanding laman sosial lain kerana ia menyediakan ruang kepada pengguna berhubung dengan kawan lama sama ada daripada sekolah rendah, menengah atau luar negara dengan cara berhubung menerusi laman sembang, menghantar pesanan atau meninggalkan komen. Komen itu pula dapat dibaca dalam masa beberapa saat saja.

"Setelah berkongsi rakan, kita boleh melihat aktiviti mereka melalui gambar yang sudah dimasukkan atau dilabel (tag). Pemilik Facebook juga boleh menulis apa saja yang terlintas di fikiran misalnya perbincangan mengenai Piala Dunia 2010, isu agama dan politik," kata Suhaib.

Kelebihan Facebook lagi, terdapat pelbagai kumpulan yang boleh disertai. Sebagai contoh, Suara Siswa selain disiarkan di televisyen, pelajar tempatan atau luar negara boleh mengetahui topik yang dibincangkan serta memberikan pendapat.

"Saya rasa ini amat penting, selain belajar kita perlu tahu ataupun membabitkan diri dengan masalah dunia pelajar hari ini," katanya lagi yang mendaftar sebagai ahli Facebook pada pertengahan 2008 lalu.

Sebelum mendaftar, Suhaib adalah pengguna Friendster dan Myspace, tetapi tidak begitu aktif. Dia juga tidak tertarik pada permainan yang disediakan dalam Facebook kerana takut ketagih.

Tambahnya, ada pelajar terlalu taksub sehingga sanggup ponteng kuliah dan tidak menduduki peperiksaan akhir gara-gara bermain Facebook.

Berbeza pula pendapat Mohd Izdihar Samsudin, 21, yang mengakui ramai pelajar mempunyai akaun Facebook kerana gemar bermain permainan dalam talian.

Buktinya, daripada 400 rakan di Facebook, satu pertiga daripadanya bermain FarmVille. FarmVille bukan permainan untuk berlawan dengan pemain, tetapi menguji kebolehan pemain berladang di alam maya.

"Permainan Farmville sangat menarik. Jika televisyen menyiarkan rancangan bercorak realiti, FarmVille adalah permainan dalam talian berbentuk realiti sebab itu ia digemari pelajar," kata Izdihar yang mendaftar dengan Facebook pada awal 2007.

Tambahnya, sistem Facebook yang lebih teratur, senang mencari rakan dan aplikasinya mudah membuatkan Facebook bukan saja digilai remaja, tetapi golongan dewasa.

Baginya, terpulang kepada individu membahagikan waktu antara bersosial dengan belajar.

Bagi Nusrah Zamri, 16, dia mempunyai akaun Facebook dua tahun lalu, tetapi tidak aktif. Facebook lebih menarik berbanding laman sosial lain kerana mempunyai banyak aplikasi dan permainan canggih.

"Saya suka bermain FarmVille dan Cafe World. Biasanya jam 8 malam sehingga 10 malam saya mengulang kaji pelajaran. Jam 10 malam ke atas untuk bermain Facebook," katanya.

Nusrah mengakui banyak kebaikan melayari laman sosial ini kerana boleh berhubung dengan rakan dari seluruh dunia. Setakat ini dia mempunyai rakan dari Indonesia, Thailand, Australia dan Dublin yang dikenali menerusi Facebook.

Pendapat ini diakui oleh Azwin Suraya Elfian Azlan, 16, yang mendaftar di Facebook kerana ingin berhubung dengan kawan sekelas.

Selain boleh menghantar pesanan ringkas, Azwin boleh memasukkan gambar terkini, aktiviti yang dilakukan setiap hari serta melihat aktiviti rakan dengan cepat dan pantas. Jika tidak menggunakan komputer riba, dia melayari Facebook menerusi telefon bimbit.

Sebelum mendaftar di Facebook dua tahun lalu, Muhammad Elfie Elfian Azlan, 20, mengakui laman sosial ini sesuai untuk golongan dewasa saja namun selepas menjadi pengguna aktif awal tahun ini, dia membetulkan tanggapan itu kerana Facebook sesuai untuk semua golongan terutama remaja.

Malah, aplikasinya lebih canggih dan terkini berbanding laman sosial lain. Paling menarik Facebook mempunyai status yang membolehkan individu menulis apa saja yang terlintas di fikiran mengenai diri mereka. Ini merapatkan jurang sesama rakan selain menghilangkan tekanan.

"Bayangkan jika kita menulis sesuatu dalam ruangan status, semua kenalan di Facebook dapat membaca dan memberikan komen. Ini tentu menyeronokkan dan menghilangkan tekanan.

"Selain berkomunikasi, Facebook lebih cepat berbanding e-mel jika ingin menyampaikan pesanan atau bertanya khabar kepada rakan," katanya yang mempunyai 239 rakan dan 90 peratus daripadanya dikenali.

Berusia lingkungan 20-an, Carmen Leong, menggunakan Facebook untuk bermain Cafe World dan FarmVille selain berhubung dengan kawan lama.

"Setiap hari saya bermain permainan dalam talian ini sama ada pada waktu pagi, petang atau malam. Jika tidak menggunakan komputer riba, saya mengakses menerusi telefon genggam. Kadang-kadang kerana terlalu asyik saya tidur jam 4 pagi.

"Dengan adanya Facebook, terasa hidup lebih ceria. Biarpun ada yang kata Facebook membuang masa, itu terpulang kepada diri masing-masing bagaimana menggunakan masa sebaiknya," katanya.

- Facebook yang memasuki laman web dunia pada 4 Februari 2004 diasaskan Mark Zuckerberg.

Pada mulanya, dia membuka Facebook kepada rakan kampusnya di Universiti Harvard untuk mendaftar. Dua bulan selepas itu, barulah diperluaskan ke seluruh dunia.

- Sehingga kini, pendapatan daripada laman web ini mencecah 1.5 bilion dan Zuckerberg sudah diiktiraf sebagai jutawan paling muda di dunia.

- Kini, Facebook adalah laman web paling popular berbanding Friendster dan Myspace. Sehingga Julai 2007, laman web ini memiliki sejumlah 34 juta pengguna berdaftar iaitu jumlah paling besar antara laman web sosial lain dan mencecah 80 juta pengguna berdaftar menjelang Januari 2009.

UTM Bloggers


Photobucket
Sah Milik : http://mrundercover90.blogspot.com/. Dikuasakan oleh Blogger.