Asam Laksa

Isnin, 13 Julai 2009



BAHAN A:

2 liter air

1 kg ikan kembung

100 gm asam gelugur (basuh)

100 gm daun kesum

100 gm lengkuas (titik)

1 batang serai (titik)

1 kuntum bunga kantan (potong)

3 sudu kecil pes otak udang

1 kg laksa basah

Garam secukup rasa



BAHAN B:

Nanas (hiris)

Timun (potong nipis dan panjang)

Lada merah (hiris)

Bawang besar (hiris)

Daun pudina

Sedikit petis

Sedikit hirisan bunga kantan



CARA MENYEDIAKAN:

1. Didihkan air dan rebuskan ikan kembung hingga masak. Angkat dan buangkan tulang ikan. Kemudian siat-siatkan isi ikan.

2. Tapiskan air rebusan ikan tadi dan campurkan bersama isi ikan, asam gelugur, daun kesum, lengkuas, serai dan bunga kantan.

3. Kemudian masukkan pes udang dan garam secukup rasa. Biarkan mendidih seketika.

4. Sewaktu merebus kuah asam laksa, anda bolehlah tuangkan sedikit air lagi.

0 Kata Kau:

UTM Bloggers


Photobucket
Sah Milik : http://mrundercover90.blogspot.com/. Dikuasakan oleh Blogger.